Konkurenční ujednání

Andrea | 4.9.2006 | Konkurenční ujednání

15.1.2004 mne zaměstnavatel donutil při nástupu do zaměstnání podepsat pracovní smlouvu, která obsahuje "konkurenční ujednání" následujícího textu:
Smluvní strany se dohodly na tom, že zaměstnanec nesmí po dobu jednoho roku od skončení pracovního poměru u zaměstnavatele vykonávat pro jiného zaměstnavatele činnost, která byla předmětem činnosti zaměstnavatele..
Zajímalo by mne, zda po mně může zaměstnavatel požadovat smluvní pokutu, pokud tento bod smlouvy nedodržím. Nebyla jsem v žádné vedoucí funkci a dle informací, které jsem dosud získala, konkurenční doložky platí až někdy od března 2004 a tato slouva byla uzavřena dříve. Je vůbec platná? Děkuji za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,
není pravda, že by se před březnem 2004 konkurenční doložka v zákoníku práce nevyskytovala. V březnu 2004 pouze vešla v účinnost její novela, která podstatně zpřesňuje práva a povinnosti zaměstnance i zaměstnavatele. Takže doložka platná je.
I když nejste u zaměstnavatele ve vedoucí pozici, může s Vámi takovou doložku sjednat. Zde záleží jen na povaze informací, se kterými jste se v průběhu pracovního poměru setkala.
Pokud ale zaměstnavatel neurčil žádnou pokutu za její porušení, nemůže po Vás za porušení doložky žádnou pokutu ani chtít.
Mgr. Eva Fialová

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect