Pracovní poměr na dobuurčitou- výpověď z důvodučerpání MDa RD

Petra Foukalova | 7.11.2006 | Pracovní poměr na dobuurčitou- výpověď z důvodučerpání MDa RD

Dobrý den, ráda bych Vás poprosila o radu. K 1. 1. 2006 jsem nastoupila do zaměstnaní na dobu určitou po dobu čerpání mateřské a rodičovské dovolené konkrétní osoby, nejdéle však do tří let věku jejího dítěte. V červnu 2006 jsem otěhotněla, na mateřskou dovolenou bych měla nastoupit v půlce ledna 2007. Zaměstnavatel se mnou chce k 1. 1. 2007 rozvázat pracovní poměr, ale ne z důvodu návratu dotyčné maminky zpět do práce (ta plánuje zůstat ještě 2 roky na RD). Má na to zaměstnavatel právo, i když ještě "nevypršela lhůta (nebo spíše nenastala skutečnost)" uvedená v pracovní smlouvě? Domnívám se, že pracovní poměr by mi měl být ukončen, až se dotyčná z rodičovské dovolené vrátí (tzn. přibližně za 2 roky), případně pokud bych nebyla těhotná, mohl by mi zamětnavatel dát výpověď s 2-měsíční výpovědní lhůtou, proti čemuž bych nyní jako těhotná (a následně na mateřské dovolené) měla být alespoň půl roku chráněná.
Předem Vám mnohokrát děkuji za odpověď!

Odpověď:

Dobrý den,

pokud s vámi chce zaměstnavatel ukončit pracovní poměr, pak se zákaz výpovědi (z důvodu vašeho těhotenství) nevztahuje na výpověď danou pro organizační změny uvedené v 46 odst. 1 písm. a) b)
a dále z důvodu, pro které může zaměstnavatel okamžitě zrušit pracovní poměr. Pokud tyto okolnosti nenastaly, pak jste v ochranné době a zaměstnavatel vám nesmí dát výpověď. (ustanovení § 48 odst. 1d) zákoníku práce).

Ivana Spoustová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect