Výpověď v těhotenství

Eva | 16.11.2006 | Výpověď v těhotenství

Dobrý den, dne 15.9.2006 jsem obdržela a i podepsala rozvázání pracovního poměru výpovědí podle par. 46 odst. 1 písm. a/ Zákoníku práce - z důvodu zrušení části zaměstnavatele a to pobočky. V té době jsem již byla v 5-tém měsíci těhotenství a zaměstnavatel byl o mém stavu již dříve informován. Ve výpovědi je dále psáno, že ve společnosti byla provedena organizační změna spočívající ve zrušení pobočky, ve které pracuji a tím dojde i k zániku funkce "účetní", kterou vykonávám, vše ke dni 31.12.2006. (Musím podotknout, že v této pobočce, která je rušena, nadále zůstávají 2 zaměstnanci ve funkci techniků). Dále je psáno, že zaměstnavatel nemá možnost mě dále zaměstnávat v místě, které bylo sjednáno v pracovní smlouvě jako místo výkonu práce, ani v místě mého bydliště, a to ani po předchozí průpravě. Můj pracovní poměr má skončit uplynutím tříměsíční výpovědní doby tj. dne 31.12.2006 a bude mi proplaceno odstupné ve výši dvouměsičního výdělku v posledním výplatním termínu.Má zaměstnavatel skutečně právo mi dát výpověď v těhotenství, je tato výpověď platná bez ohledu na to, že jsem ji podepsala? Na mateřskou dovolenou bych měla nastoupit mezi koncem prosince a začátkem ledna. Jaké datum nástupu na MD by bylo pro mě výhodnější 31.12.06 a nebo 1.1.07? Když bych nastoupila na MD 31.12.2006, skončí i můj pracovní poměr 31.12.06 a nebo až po skončení mateřské dovolené? Vyplyne mi ještě v roce 2007 nárok na řádnou dovolenou? Pokud skončí můj pracovní poměr až po ukončení mateřské dovolené tzn. někdy v půlce roku 2007 platí pro mě stále dvouměsíční odstupné a nebo dle nového Zákoníku práce platného od 1.1.2007 tříměsíční odstupné? Pokud nastoupím na MD 1.1.07 vztahuje se na mě ochranná doba (po jakou dobu?) a mateřské dávky mi bude vyplácet zaměstnavatel? Vznikne mi také nárok na řádnou dovolenou v roce 2007? Děkuji.

Odpověď:

Dobrý den,
zaměstnavatel má právo dát výpověď i těhotné ženě a to z důvodů přesně uvedených v zákoníku práce, kam organizační důvody, tak jak jsou popsány i ve výpodvědním důvodu, který uvádíte, spadají.
Postup zaměstnavatele je v souladu s ustanovením zákoníku práce.
Váš pracovní poměr skončí k tomuto datu bez ohledu na skutečnsot, ke kterému dni nastoupíte mateřskou dovolenou.
Nárok na dovolenou máte dle počtu odpracovaných dní, samozřejmě zmenšený o počet dní, který jste již čerpala. Je právem zaměstnavatele určit termín čerpání dovolené, může se proto stát, že vám ještě do konce roku určí, aby jste si zbývající část dovolené vybrala.

Výpověď, výpovědní doba i odstupné je dle informací, které uvádíte v souladu s ustanoveními zákoníku práce a protože k těmto právním úkonům došlo v roce 2006, budou se řídit zákoníkem práce účinným v této době tj. v roce 2006.
Pokud jde o výši odstupného, pro Vás příznivější výše by mohla být uvedena v kolektivní smlouvě.

Ivana Spoustová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect