návrat po MD

heidy | 17.11.2006 | návrat po MD

Dobrý den,prosím o radu.Vracím se z RD po třech letech.Moje původní místo je nyní obsazeno paní v důchodu a ještě jednou zaměstnankyní,kterou přijali též za mne.Já dostanu náhradní práci,na nižší úrovni a za méně peněz.Zažádala jsem si na jeden rok o zkrácenou prac.dobu,v tom mi bylo vyhověno.Mám strach,že se stanu nadbytečnou a chtěla bych vědět,jestli mohou dát výpověď mně a důchodkyni nechat zaměstnanou a ve vedoucí funkci?Mohla bych se nějak bránit?Nejedná se o žádné organizační změny,jen by mne zajímalo,jestli za mne mohou přijmout dvě síly a mne propustit.Děkuji

Odpověď:

Dobrý den,
po návratu z rodičovské dovolené Vám zaměstnavatel nemusí přidělit tu samou práci, kterou jste vykonávala před nástupem na mateřskou dovolenou. Musí Vám však přidělit pracovní pozici podle Vaší pracovní smlouvy. Pokud takové místo nemá, protože bylo zrušeno nebo pobočka přesunuta, musí Vám dát výpověď z důvodů nadbytečnosti. V takovém případě Vám musí vyplatit odstupné ve výši dvou průměrných měsíčních mezd, od 1. ledna již ve výši tří průměrných měsíčních mezd.
Argument, že je již Vaše místo obsazeno někým, kdo byl přijat místo Vás bez ohledu na to, že zastává pozici, na kterou byste se měla vrátit Vy, je protiprávní, protože zaměstnavatel musel s Vaším návratem počítat a podle toho zařídit zástup. Protiprávní je rovněž Vaše přidělení na pozici na nižší úrovni, pokud neodpovídá vaší pracovní smlouvě.
Zaměstnavatel může na Vaše místo přijmout jiného zaměstnance na dobu, po kterou jste na rodičovské dovolené, tedy na dobu určitou. To bývá ve smlouvě s takovým zaměstnancem uvedeno.
Upozorněte Vašeho zaměstnavatele, že svým jednáním porušuje zákoník práce. Další možnost je obrátit se na odbory, pokud na Vašem pracovišti fungují. Kdyby zaměstnavatel nezjednal nápravu, můžete Váš nárok uplatnit i u soudu.
Mgr. Eva Fialová

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect