nemocenská a mateřská dovolená

Bohuslava | 23.11.2006 | nemocenská a mateřská dovolená

Dobrý den
ráda bych se Vás zeptala na pár dotazů. Od září tohoto roku jsem vedena na úřadu práce jako nezaměstnaná. Nyní jsem otěhotněla a má lékařka mě chce poslat kvůli rizikovému těhotenství na nemocenskou. Na OSSZ mi bylo sděleno, že na dávky nemocenského pojištění nemám nárok jelikož jsem před nástupem na prac. úřad byla 6 let v zahraničí a neplatila jsem si soc. zabezpečení. Mohla by jste mi dát vědět zda mám na tyto dávky nárok? A dále pak nato navazuje mateřská dovolená. Opět mi bylo OSSZ sděleno, že od nového roku se nebude vyplácet mateřská dovolená, že se bude rovnou po narození dítěte vyplácet rodičovský příspěvěk. Nevím zda je to pravda a pokud ano měla bych na tento příspěvek nárok? Na internetu jsem zjistila, že na mateřskou dovolenou má nárok osoba, která byla předem účastna nem.pojištění alespoň 270 dní před porodem. V mém případě to asi nevyjde, kdyby mi chybělo třeba 60 dní mohla bych si doplatit 2 měsíce soc. zabezpečení před nástupem na prac. úřád, tak aby mi na tu mateřskou vznikl nárok? Předem Vám mockrát děkuji za odpověď.
S pozdravem Bohuslava

Odpověď:

Dobrý den,
bohužel na nemocenskou ani na peněžitý příspěvek v mateřství nárok nemáte. Nemocenské pojištění si nemůžete doplatit, i kdyby Vám zbýval jen malý počet dnů. Musíte vyčkat, až budete účastna na pojištění zákonem stanovený počet dnů. Na rodičovský příspěvek však nárok máte, a to po narození dítěte. S narozením dítěte jsou však spojeny další dávky ze systému sociálního zabezpečení. Jejich vyplácení závisí na finanční situaci Vaší rodiny. Doporučuji se obrátit na pobočku ČSSZ ve místě Vašeho bydliště.

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect