Rodičovská dovolená

4.12.2006 | Rodičovská dovolená

Dobrý den,nyní jsem na rodičovské dovolené se svým 2- letým synem, do zaměstnání bych měla nastoupit v září 2007 kdy budou synovi 3 roky.Chtěla bych se zeptat zda mi zaměstnavatel může dát výpověd, pokud jsem znovu otěhotněla a tedy v květnu 2007 čekám druhé dítě.Kdy jsem povinna v zaměstnání nahlásit, že jsem znovu těhotná?Je pak po narození mého druhého dítěte mi zaměstnavatel povinenen držet místo a po jakou dobu?Moc děkuji za odpověd.

Odpověď:

Pokud zaměstnavateli neoznámíte, že jste těhotná, pak se nemůžete dovolávat tzv. zákazu výpovědi v ochranné době, kterou je doba, kdy je zaměstnankyně těhotná nebo kdy čerpá mateřskou či rodičovsku dovolenou. Tento zákaz však neplatí pro výpověď danou pro organizační důvody (tj. ustanovení § 46 odst. 1 písm. a) a b) zákoníku práce) a dále pro porušení a hrubé porušení pracovní kázně. V prvém případě Vám vzniká nárok na odstupné.
Zaměstnavatel je povinen Vás zařadit na původní práci a pracoviště, vrátíte-li se po skončení mateřské dovolené tj. do doby 28 týdnů resp. 37 týdnů - jde-li o vícečetný porod či osamělou zaměstnankyni. Po návratu z rodičovské dovolené tj. po 3 letech od narození dítěte je povinen přidělit Vám práci podle pracovní smlouvy tedy již nikoliv zařadit Vás na původní práci a pracoviště. Nemá-li zaměstnavatel možnost přidělit ani práci odpovídající pracovní smlouvě, měl by se pokusit o dohodu s Vámi o změně pracovní smlouvy. Pokud k ní nedojde a Vy nebudete jinou práci vykonávat, pak se jedná o tzv. ostatní překážku na straně zaměstnavatele a Vám přísluší po tuto donu náhrada mzdy ve výši průměrného výdělku.

Ivana Spoustová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect