Může mi zaměstnavatelprodloužit pracovní smlouvujen na rok?

Micinka | 5.12.2006 | Může mi zaměstnavatelprodloužit pracovní smlouvujen na rok?

Dobrý den.
Jsem technický pracovník pro výzkum na vysoké škole. Pracovní poměr jsem měla uzavřený Od 1. 2. 2003 do 31. 12. 2003 na částečný pracovní úvazek (4 hodiny týdně). Dne 9. 12. 2003 mi byl pracovní poměr prodloužen do 31. 12. 2006 (s účiností od 1. 1. 2004) a rozšířen na plný úvazek tj. 40 hodin týdně.
Škola mi nyní nabízí prodloužení jen na jeden rok. Podle zákoníku práce paragraf 30 odstavec 2 cituji:
(2) Pracovní poměr na dobu určitou mezi týmiž účastníky lze sjednat nebo dohodou účastníků prodlužovat celkem na dobu nejvýše dvou let ode dne vzniku tohoto pracovního poměru; to platí i pro každý další pracovní poměr na dobu určitou sjednaný v uvedené době mezi týmiž účastníky. Pokud od skončení předchozího pracovního poměru na dobu určitou uplynula doba delší než šest měsíců, k předchozímu pracovnímu poměru na dobu určitou mezi týmiž účastníky se nepřihlíží.

Zaměstnavatel však uvádí, že:
Podle výslovného ustanovení článku II zákona č. 46/2004 Sb. se pracovní poměry uzavřené podle § 30 zákona č. 65/1965 Sb., zákoník práce, před dnem účinností novely zákoníku práce (zákonem č. 46/2004 Sb.) řídí právním předpisem, který platil v době uzavření těchto smluv. Dokud nedojde ke skončení takto uzavřených pracovních poměrů, řídí se například jejich prodlužování dřívějším právním předpisem (§ 30 zákoníku práce, který byl v účinnosti do 1. 3. 2004). Teprve po skončení těchto pracovních poměrů uzavřených na dobu určitou nastupuje právní režim podle nového ustanovení § 30 zákoníku práce. Může tudíž nastat situace, že dříve (před 1. 3. 2004) uzavřený pracovní poměr na dobu určitou bude prodlužován i několikrát. Stále však půjde o jeden pracovní poměr.

Pokoušela jsem se toto ustanovení hledat v zákonech, ale nikne jsem nic takového nenašla.
Skutečně tato vyjímka pro smlouvy uzavřené před 1. 3. 2004 platí? Pokud ano, kde v zákonech ji najdu?

Setakala jsem se rovněž s tímto názorem, cituji: U stávajících pracovních poměrů, které již existovaly před novelou Zákoníku práce z března 2004 platí, že se 2 roky trvání počítají od novely Zákoníku práce, tedy od 1. 3. 2004. Pro Vás to v praxi znamená, že nejpozději 1. 3. 2006 musí Váš zaměstnavatel změnit pracovní poměr na pracovní poměr na dobu neurčitou. Pokud tak neučiní, ze zákona se tak stane automaticky.

Prosím proďte mi, co je tedy pravda a kde bych to v zákonech mohla najít.
Pokud by byla pravda, že mám nárok na pracovní smlouvu na dobu neurčitou, jak bych měla v tomto případě postupovat, abych získala pracovní smlouvu na dobu neurčitou?
Předem děkuji.

Odpověď:

Osobně mám za to, že se právní poměry uzavřené před účinností nového zákoníku práce řídí výlučně ustanoveními zákoníku práce účinného v dané době a tudíž se přikláním k původně uvedenému právnímu názoru. Jakákoliv odchylka resp. výjimka by musela být součástí tzv. přechodných a závěrečných ustanovení novelizovaného předpisu a tomu tak nebylo. V každém případě podle ustanovení § 30 odst. 4 zákoníku práce, pokud chcete, aby se Váš pracovní poměr na dobu určitou za nesplnění podmínek, na které se odvoláváte, změnil na dobu neurčitou, jste povinna oznámit písemně zaměstnavateli před uplynutím sjednané doby, že trváte na tom, aby Vás dále zaměstnával. Potom platí, že byl pracovní poměr sjednán na dobu neurčitou.

V každém případě, návrh k soudu ohledně skutečností, zda zaměstnavatel neporušil ustanovení zákoníku práce, na která se odvoláváte tj. o opakovaném prodlužování pracovní doby sjednané na dobu určitou, můžete uplatnit u soudu nejpozději do dvou měsíců ode dne, kdy měl pracovní poměr skončit uplynutím sjednané doby.
Ve Vašem případě je tedy lhůta pro písemné upozornění zaměstnavatele do 31.12.2006 , k uplatnění u soudu pak do 28.2.2007. vždy je však výhodnější pokusit se o vyřešení záležitostí dohodu a mimosoudní cestou.

Ivana Spoustová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect