Rodičovská dovolená

Pavel | 14.12.2006 | Rodičovská dovolená

Rodičovská dovolená

V současné době je družka na rodičovské dovolené a je opět těhotná ve 4 měsíci, bohužel však v tomto 4 těhotenství má zdravotní potíže a tzv. rizikové těhotenství a soustavná péče o tři děti mladšího věku 4, 3, 2 roky ji činí problémy s tímto těhotenstvím problémy. Já jsem v zaměstnání, větší část dne mimo domov, navracím se až okolo 17 hod. Zaměstnavatel není ochoten přistoupit na zkrácený pracovní úvazek, případné přesčasy neproplácí a některé zaměstnance nutí v rámci dovolené pracovat a volno poskytne v jiných termínech, prémie nejsou dlouhodobě vypláceny.

V této souvislosti se chci zeptat, zda by bylo možno požádat zaměstnavatele např. o další rodičovskou dovolenou druhého člena rodiny (v tomto případě se chci otázat o co konkrétně žádat, jak žádost podat a které orgány státní správy při tomto oslovit, dále pokud by oba rodiče jsme byli na rodičovské dovolené, jak to bude s rodičovským příspěvkem, se zdravotním pojištěním, se sociálním pojištěním - se zápočtem do důchodového zabezpečení - /kde podat patřičné žádosti pro okres Praha východ/ (např. jak v konečném důsledku se bude krátit následně starobní důchod cca za 20 let - v současné době je mi 43 let.).

Předem děkuji.

Odpověď:

Dobrý den,

zaměstnavatel má povinnost vycházet vstříc zaměstnancům pečujícím o dítě. Ve Vašem případě tuto povinnost, stanovenou zákoníkem práce, nesplňuje.
Na rodičovskou dovolenou máte stejně jako Vaše partnerka nárok do tří let věku dítěte. Problém je, že se rodičovský příspěvek ze systému sociálního zabezpečení vyplácí jen jednomu z rodičů.
S žádostí o rodičovskou dovolenou se obraťte na svého zaměstnavatele. Připomínám, že být na rodičovské dovolené je Vaše právo a zaměstnavatel Vám ho nemůže odepřít.
Obraťte se rovněž na Okresní správu sociálního zabezpečení pro Prahu východ. Pokud ani Vy ani Vaše partnerka nebudete výdělečně činný, budete jistě potřebovat poradit s konkrétními sociálními dávkami a s pojištěními. Do důchodu se Vám rodičovská dovolená započítává.
V současné době se důchod mužům nekrátí, i když o dítě pečovali. Tato legislativní úprava je ale diskriminační a za 20 se už na Vás budou vztahovat jiná pravidla. Nejpravděpodobněji se jeví, že bude stanovena společná hranice 65 let pro odchod do důchodu pro muže i ženy.
Mgr. Eva Fialová

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect