ukončení prac.poměru

25.1.2007 | ukončení prac.poměru

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat na problém, který se přihodil mému příteli. Před 3 dny mu přišel domů dopis, ve kterém zaměstnavatel okamžitě zrušil pracovní poměr pro porušení pracovní kázně. Jak má momentálně postupovat? Musí se dostavit do práce ještě něco podepsat? A co zápočtový list? Pošlou ho poštou? Práci má hodně daleko a jde tu o to aby si pro něho nemusel jet.Co všechno musí zápočtový list obsahovat? Byla to jeho první práce a byl zaměstnaný 5 měsíců. Bude mít kvůli paragrafu nějaké problémy na úřadu práce či u nového zaměstnavatele? Předem děkuji za odpověď

Odpověď:

Tento dotaz nespadá do oblasti diskriminace na pracovním trhu, proto se , prosím, obraťte v případě jakýkoliv pochybností na občanskou či jinou právní poradnu.
Váš manžel má možnost výpověď akceptovat - pak se do práce již nedostaví a může požádat i o zaslání zápočtového listu poštou. Výpovědní důvod je vždy v zápočtovém listu uveden - u dalšího zaměstnavatele tak může jeho přijetí vzbuzovat pochybnosti.
Pokud by měl za to, že výpověď byla neoprávněná - o neplatnosti výpovědi však může rozhodnout jen soud k návrhu Vašeho manžela -může trvat na nepaltnosti i an tom , že bude dále zaměstnán, event. se pouze domáhat neplatnosti výpovědi, avšak na dalším zaměstnání již netrvat. Obě skutečnosti jsou spojeny s jinými právními nároky- viz ustanovení § 69 zákoníku práce. Návrh na určení nepaltnosti výpovědi však musí uplatnit u soudu nejpozději do dvou měsíců ode dne, kdy měl pracovní poměr skončit tímto rozvázáním (ustanovení § 72 zákoníku práce).

Ivana Spoustová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect