Jde se tomu účině bránit

Zbořil | 25.1.2007 | Jde se tomu účině bránit

Dobrý den.
Obracím se na Vás se zoufalou prosbou o radu.
Pracuji u firmy která má jen 3 kamiony. Jsme na vozech po dvou. Střídáme se na dvě směny. Ze všech řidičů jsem tam nejstarší. Dělám naší firmě garanta , jinak by nemohla provozovat mezinárodní kamionovou dopravu.
Jízdy do zahraničí jsou sporadické, ale jsou.
- Od roku 2003, kdy jsem nastoupil k firmě, byli v zahraničí všichni, někteří několikrát akorát já ani jednou. Při tom mám největší zkušenosti a nejdelší praxi. Jezdil jsem do zahraničí 10 let, celkově 34 let a problematiku znám, dá se říci, nejlépe.
- Dálkové jízdy do Ostravy. Jezdí se dvakrát týdně. Opět to jezdí dva vozy, ale já ne.
- V Listopadu byl můj přímý vedoucí převelen na novou pobočku do Boru. To nikdo z nás nevěděl. Na přímou otázku mi odpověděl, že končí. Ulevilo se nám všem. Po čase jsme, ale zjistili, že to byl, z jeho strany, žert. Teď se po mně a nejen po mně „vozí“.
- V roce 2006, při nakládce vozu, nakládali jsme ručně 500kg palety, jsem rovnal paletu ve voze. Tím jsem stál k němu zády. On další paletou, když viděl, že se nedívám a nevidím ho, do mne narazil takovou silou, že mne narazil na sloupek tak, že jsem ležel na zemi, mněl jsem naražená žebra a rozbité brýle.
- Řvaní přede všemi, osočování, manipulace, vytváření napětí a atmosféry strachu je na denním pořádku. Přitom je mu 40 a mně je 54 let. Začátkem Prosince jsem se psychicky zhroutil.
- Posledních 13 měsíců se intenzita, jeho psychického nátlaku, manipulace a šikanování, stupňuje, až jsem se sesypal.
- Od Prosince jsem na neschopence. V době mé neschopnosti jsem dostal Důtku s odůvodněním, že jsem způsobil dopravní nehodu a ujel od ní. Policie mne vyslechla a tím celý případ skončil. Já žádnou nehodu nezpůsobil. Důtku mi dali v době, kdy nebylo jasné zda jsem vinen či nikoliv. Usoudil, na základě nějakého telefonátu, že jsem vinen, aniž by počkal na výrok policie. Toto jeho jednání dokazuje jeho snahu mne zdeptat nadobro.
- Je proti tomu obrana ?
Proč je člověk trestán za to co neudělal ?

Za Vaši radu a odpověď Vám předem děkuji

Zbořil

Odpověď:

Stal se obětí obtěžování na pracovišti, neboli mobbingu. Zaměstnavatelé jsou povinni zajišťovat rovné zacházení se všemi zaměstnanci, pokud jde o jejich pracovní podmínky. Obtěžování na pracovišti se považuje za diskriminaci, která je zakázána. Diskriminací je rovněž rozdílné zacházení se zaměstnatnanci z důvodu jejich věku.
Na svého zaměstnavatele můžete podat žalobu, ve které žádejte, aby od svého chování upustil. Můžete po něm požadovat také přiměřené zadostiučení, a to i v penězích. Protože se jedná o diskriminaci v pracovněprávních vztazích, nemusíte vy dokazovat, že Vás zaměstnavatel diskriminovat, nýbrž on bude muset dokázat že se diskriminačního jednání nedopustil.
Na míře poškození Vašich žeber závisí možnost podat na toho, kdo Vám takové poškození způsobil, trestní oznámení nebo oznámení pro přestupek. O trestný čin ublížení na zdraví by se jednalo v případě, že Vám naražení žeber neumožňovalo 7 dnů vykonávat běžné činnosti. Jinak se jedná o přestupek.
Protože se jedná o komplexnější případ v postupu proti Vašemu zaměstnavateli, bylo by dobré abyste se obrátil na naši poradnu "Půl na půl" v úterý 9.00 - 11.00 hod. a v pátek 16.30 - 18.30 hod. na číslech 224 913 350, 774 913 350.


Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect