Neplacené volno

Hana | 25.1.2007 | Neplacené volno

Potřebovala bych poradit: zaměstnavatel rekonstruuje prodejnu a zaměstnancům ústně nařídil čerpat dovolenou s tím, že po vyčerpání zákonného nároku na dovolenou nám dává neplacené volno.
Provozovnu uzavřel k 2.1.2007 a na rekonstrukci se stále pracuje.
Dovolenou mám již vyčerpanou, tzn. že jsem na neplaceném volnu.
Kdo platí zdravotní a sociální pojištění, když pracovní poměr stále trvá (nebyl rozvázán z mé ani z jeho strany), do práce nechodím(e),čekáme jen, až bude rekonstrukce hotová.
Děkuji za odpověď

Odpověď:

Zaměstnavatel může v dohodě s odborovou organizací určit hromadné čerpání dovolené, jestliže je to nutné z provozních důvodů. Hromadné čerpání dovolené nesmí činit více než 2 týdny. To, co jsou konkrétně provozní důvody, zákon nestanoví.
Nemohl-li zaměstnanec konat práci pro překážky na straně zaměstnavatele, musí mu zaměstnavatel ve Vašem případě poskytnout náhradu mzdy ve výši průměrného výdělku.
Po vyčerpání dvou týdnů dovolené, máte nárok na náhradu mzdy. Neplacené volno je ve Vašem případě obcházení zákoníku práce. Na protiprávní jednání Vašeho zaměstnavatele můžete podat stížnost na úřadu práce. Pokud by Vám nebyla náhrada mzdy vyplacena, můžete tento nárok uplatnit u soudu.

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect