Návrat do práce

Martina | 26.1.2007 | Návrat do práce

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jsem diplomovaná zdravotní sestra s titulem a šestiletou praxí, před mateřskou dovolenou jsem pracovala na JIP chyrurgie a byla zařazena do 8. pl. třídy. Během mateřské jsem se rozvedla a potřebovala jsem se vrátit do práce, ale musela jsem čekat, až se mi uvolní místo. Nastoupila jsem, když synovi byli necelé dva roky, ale náměskýně pro oš. péči mě dala na jiné oddědelní, což mi ani tak nevadí, ale neuznala mi titul, snížila mi pl. třídu a navíc mě všude uvádí jako zdr. asistenta a né jako reg. diplomovanou všeob. sestru. Když jsem se jí zeptala, z jakého důvodu, tak mi odpověděla, že je to jen na tři měsíce a pak mě přeřadí. Při podpisu smlouvy jsem zjistila, že mi dala smlouvu na dobu určitou tři měsíce, ačkoliv před mateřskou jsem měla smlouvu na dobu neurčitou, ale to mě vysvětlila tím, že teď se to tak dělá. Uběhly tři měsíce a žádný nový platový výměr mi nepřišel a ani prodloužení smlouvy. Když jsem se šla zeptat na smlouvu, tak mi řekla, že se to prodlužuje automaticky bez podpisu. S platouvou třídou jsem stále ještě vyčkávala. Teď jsem se jí po pěti měsících šla zeptat, jak to teda bude a ona mi odpověděla, že mi třídu nezvedne, jelikož na oddělení kde pracuji bude nastupovat nová sestra a té slíbila osmou pl. třídu a mě jí dát nemůže. Má na toto chování právo? Děkuji za Vaši odpověď. Martina Mrázová, DiS.

Odpověď:

Chování Vaší nadřízené je protiprávní. Po návratu z rodičovské dovolené Vám zaměstnavatel musí nabídnout práci podle Vaší pracovní smlouvy. Pokud jste měla ve smlouvě oddělení, popis Vaší činnosti nebo jen platovou třídu, musí Vás zaměstnavatel na takové místo zpět zařadit. Jestliže tak neučiní, jedná se o překážku z jeho strany a vy dostáváte náhradu platu ve výši průměrného výdělku.
Na postup Vaší nadřízené si můžete stěžovat přímo na vedení nemocnice nebo/a u Vaší odborové organizace. Další možnost je obrátit se na soud se žalobou na protiprávní jednání Vašeho zaměstnavatele.

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect