přesčasy vedoucích

Blahová | 28.1.2007 | přesčasy vedoucích

Pracuji jako vedoucí týmu a vedu zaměstnance.V minulosti jsem si nesměla vykazovat žádné přesčasové hoiny a vybírat si za ně náhr.volno,V době přesčasu jsem vykonávala práci řadového zaměstnance, Prý jako vedoucí už mám toto zohledněno v platu.Změnilo se toto dle nového zákoníku práce od l.l. 07?

Odpověď:

Pokud jste odměňována podle platových tarifů a dostáváte příplatek za vedení, není v nich práce přesčas zahrnuta.
Za hodinu práce přesčas přísluší zaměstnanci část platového tarifu, osobního a zvláštního příplatku připadající na 1 hodinu práce bez práce přesčas v kalendářním měsíci, ve kterém práci přesčas koná, a příplatek ve výši 25 % průměrného hodinového výdělku, a jde-li o dny nepřetržitého odpočinku v týdnu, příplatek ve výši 50 % průměrného hodinového výdělku, pokud se zaměstnavatel se zaměstnancem nedohodli na poskytnutí náhradního volna místo platu za práci přesčas. Za dobu čerpání náhradního volna se plat nekrátí.
To znamená, že Vám za přesčasové hodiny přísluší buďto náhradní volno nebo plat s příplatkem.
Pokud v době přesčasu vykonáváte práci jiného druhu, musí s Vámi zaměstnavatel uzavřít jinou pracovní smlouvu nebo dohodu o pracovní činnosti. Zaměstnanec v dalším pracovním poměru nebo na základě dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr u téhož zaměstnavatele nemůže vykonávat práce, které jsou stejně druhově vymezeny.
Jestliže je Vaším zaměstnavatelem stát, můžete si na jiný postup Vašeho nadřízeného stěžovat u vyšší organizační složky, popřípadě u odborové organizace.

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect