těhotenství a rakouská firma

Helena Hamerská | 28.1.2007 | těhotenství a rakouská firma

Dobrý den,
mám na vás dotaz. Pracuji v rakouské firmě už čtyři roky výkon funkce asistentka - sekretariát. Firma chtěla k 31.3.2007 skončit činnost. Nabídla mi činnost obchodního zástupce a sekretariát jeden den, odmítla jsem, nebot jsem těhotná začínám druhý měsíc. Firma tedy bude pokračovat dále. Nutí mě jezdit na služební cesty s jednatelem na Slovensko a někdy do Rakouska, cca 2 dny a více (jede se 12 hodin v autě, kde se kouří, nikdy se na mě nebere ohled, nejsou přestávky na jídlo, šéf jezdí 170 km v hodině, bojím se nehody, ale policisté jsou na něj krátcí, dostane blokovou pokutu-složenku na úhradu, kterou roztrhá a jede dál, v deset se přijede do hotelu). Nechci sebe a hlavně dítě vystavovat dále těmto stresovým nezdravým rizikům. Můžu odmítnout, že nechci jezdit, protože jsem těhotná? Musí mi lékař napsat zprávu? Mám ve smlouvě větu: Místem výkonu práce je kancelář společnosti: (adresa). Zaměstnanec souhlasí s tím, že v případě potřeby bude vyslán na služební cestu, nebo bude přechodně pracovat v jiných kancelářích společnosti na jiném místě. Prosím dejte mi vědět. Jsem z toho velmi vystresovaná a neznám svá práva a povinnosti. Našla jsem v ZP paragraf 240. Platí i pro mě. Děkuji mnohokráte. Moc mi pomůžete. Prosím odpovězte. Děkuji.

Odpověď:

Máte pravdu. podle ustanovení § 240 zákoníku práce, které chrání těhotné ženy, a kteé smějí být vysílány na pracovní cestu mimo obvod obce svého pracoviště nebo bydliště jen se svým souhlasem; skutečnost, že jste při podpisu pracovní smlouvy vyjádřila vůli na pracovní cesty jezdit pozbývá na významu. Aby však mohl zaměstnavatel Vašemu požadavku vyhovět, musíte mu lékařskou zprávu potvrzující Vaše těhotenství společně s Vaší žádostí předložit. Stejně tak Vás může zaměstnavatel přeložit jen na Vaší žádost.

Ivana Spoustová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect