Práva druha na omluvu absencev zaměstnání vzhledem ktěhotenství družky

Daniela | 29.1.2007 | Práva druha na omluvu absencev zaměstnání vzhledem ktěhotenství družky

Dobrý den,
chtěla bych vás požádat o konkrétní radu.
Jsem ve 28 týdnu těhotenství,jsem svobodná, ale žiji ve společné domácnosti s otcem nenarozeného dítěte.
Ráda bych se dozvěděla,zda má druh ze strany zaměstnavatele také nárok na omluvení pracovní absence v případě,že mne doprovází na gynekologická vyšetření/těhotenství je rizikové/ a posléze pak na omluvu u porodu,popřípadě v době,kdy se vrátím s novorozencem z porodnice.Také by mne zajímalo,zda je tato absence v zaměstnání považována za absenci s náhradou mzdy,či se jedná pouze o omluvu z pracovní doby bez její náhrady.
Krátké odkazy k tomuto tématu jsem sice našla, ale bohužel byly jen kusé a nekonkrétní.
Obracím se tedy na vás s prozbou o zodpovězení mého dotazu,velmi by mne to zajímalo,jelikož podle druhova zaměstnavatele nemá partner, vzhledem k tomu,že není mým manželem na nic nárok. Děkuji mnohokrát.

Odpověď:

Rodinného příslušníka do zdravotnického zařízení k vyšetření nebo ošetření při náhlém onemocnění nebo úrazu a k předem stanovenému vyšetření, ošetření nebo léčení. Pracovní volno se poskytne jen jednomu z rodinných příslušníků, a to s náhradou mzdy na nezbytně nutnou dobu, nejvýše však na jeden den, byl-li doprovod nezbytný a uvedené úkony nebylo možno provést mimo pracovní dobu. Rodinný příslušník je však stále vykládán jako manžel a druh se mezi rodinné příslušníky nepatří.
Pracovní volno poskytne zaměstnavatel i na nezbytně nutnou dobu k převozu nejen manželky, ale i družky do zdravotnického zařízení a zpět. V těchto případech přísluší zaměstnanci náhrada mzdy ve výši průměrného výdělku.
Zaměstnavatel může poskytnout zaměstnanci poskytnout pracovní volno i z jiných vážných důvodů, zejména k zařízení důležitých osobních, rodinných nebo majetkových záležitostí, které nelze vyřídit mimo pracovní dobu. V těchto případech se neposkytuje náhrada mzdy. Zaměstnanec se může se zaměstnavatelem dohodnout, že takto zameškanou dobu napracuje.
Je-li překážka v práci zaměstnanci předem známa, musí včas požádat zaměstnavatele o poskytnutí pracovního volna. Překážku v práci je zaměstnanec povinen zaměstnavateli prokázat.

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect