Otec na mateřské dovolené

Dia | 30.1.2007 | Otec na mateřské dovolené

Dobrý den,
může otec nastoupit přímo na mateřskou dovolenou (nikoliv rodičovskou) již momentem narození dítěte?? Anebo kdy? A má stejná práva vůči zaměstnavateli jako matka. Otec navíc není manžel, pokud to má vliv. A může zároveň nastoupit otec na MD a matka na RD (matka (tedy já:-) podnikám a jako většina OSVČ neplatím část sociálního pojištění na výplatu nemocenské, tudíž mohu nastoupit pouze přímo na RD (až potud to mám již zjištěné, ale nikde nemůžu najít jestli přítel může nastoupit na mateřskou místo mě.)
A další část - když jsem pročítala Vaše odpovědi na otázky ostatních (abych případně neobtěžovala s něčím co už tu je), tak mě zaujala Vaše odpověď z 9.1. Patrizii, kde pokud vím jí zbytečně strašíte, protože když nastoupí přímo na "následnou rodičovskou" tak má neomezenou možnost přivýdělku a může vesele podnikat dál, jen se z podnikání oficiálně stane vedlejší činnost. A výklad celodenné řádné péče o dítě je pokud vím dnes již velmi flexibilní. Pokud se mýlím v tomto druhém bodě, tak prosím o vysvětlení - chystám se nadále podnikat a zároveň brát peněžitou pomoc na rodičovské dovolené (tj. oněch 7600 jak to nyní vypadá:-). Díky Diana

Odpověď:

Po ustanovení § 198 zákoníku práce jsou zaměstnanec a zaměstnankyně oprávněni čerpat současně, vliv nemá, zda je otec v manželském poměru k amtce dítěte či nikoliv.

Podle ustanovení § 196 zákoníku práce je zaměstnavatel povinen posyktnout zaměstnankyni a zaměstnanci na jejich žádost rodičovskou dovolenou. Ta se otci poskytuje od narození dítěte (matce po skončení mateřské dovolené) a to v rozsahu, o jaký požádají, ne však déle než do doby, kdy dítě dosáhne věku 3 let. Tolik tedy na vysvětlenou, pokud se jedná o zákonné nároky otce dítěte.
Pokud se však ejdná o Váš případ jako osoby samostatně výdělečně činné, pak není upravena příslušnými ustanoveními zákoníku práce - nároky na nemocenské Vám vznikají na základě předpisů o nemocenském pojištění. Pokud je budete čerpat, pak nemůžete zároveň osobně vykonávat práci. Vy však zmiňujte pravděpodobně rodičovský příspěvek - tam je úprava pochopitelně jiná. Jeho výplata náleží rodiči, který celodenně pečuje o dítě.
Ve Vašem případě se však nejedná o diskriminaci na pracovním trhu - proto Vám nemůžeme posykntout podrobnější odpověď v rámci právní poradny - pro obecný výpočet dávek, na jaké máte nárok se obraťte na příslušný orgán sociálního zabezpečení, pokud jste účastna nemocenského pojištění.

Ivana Spoustová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect