podnikatelka

Sarka | 30.1.2007 | podnikatelka

Dobrý den!Chtěla bych se zeptat jaké mám práva jako těhotná podnikatelka?Jak je to s podporou v takovém případě!Děkuji

Odpověď:

Osoba samostatně výdělečně činná je účastna na nemocenském pojištění ode dne, od něhož se k nemocenskému pojištění přihlásila. Nemocenské pojištění osob smaostatně výdělečně činných je dobrovolné a vzniká na základě přihlášky, pokud ji osoba nepodá, pak není účastna nemocenského pojištění (i když je povinně účastna důchodového pojištění).
Dávky z nemocenského pojištění osob samostatně výdělečně činných se posyktují za kalendářní dny a vypočítávají se příslušnou procentní sazbou z denního vyměřovacího základu.
Pro poskytování nemocenského z nemocenského pojištění osob samostatně výdělečně činných vzhledem k těhotenství a porodu je mimo jiné důležité zaplacení pojistného za dobu účsti na nemocenském pojištění a účst alespoň po dobu tří měsíců bezprostředně předcházejících dni vzniku pracovní neschopnosti. Osoba samostatně výdělečně činná však nesmí po dobu pracovní neschopnosti vykonávat osobně výdělečnou činnost.

Ivana Spoustová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect