Úkolová mzda

Alena | 1.2.2007 | Úkolová mzda

Dobrý den, prosím o radu, zda existují nějaká pravidla pro normování práce, kterými se musí zaměstnavatel řídit. Pracuji jako dělnice v úkolové mzdě, u většiny prací které vykonávám je norma vykalkulována tak, že neodpovídá ani minimální hodinové mzdě (např. 30Kčs/hod). Zaměstnavatel doplácí do minimální mzdy. Na dotaz, jak je možné, že normy neodpovídají minimální hodinové mzdě, mi zaměstnavatel sdělil, že rozdíl mezi normou a minimální mzdou tvoří odměny a prémie. Je tedy pravda, že do minimální mzdy se zahrnují i odměny a prémie? A mám považovat za diskriminaci to, že stejnou práci vykonávají ukrajinské dělnice v hodinové mzdě? A kam se máme obrátit, pokud ve firmě nejsou odbory.

Odpověď:

S jakýmikoliv stížnostmi týkajícími se pracovních otázek se můžete obrátit na příslušný Inspektorát práce, který je povinen tuto situaci prověřit a v případě, že na straně zaměstnavatele shledá určitá pochybení mu může uložit i poměrně vysoké pokuty.
Pokud někteří zaměstnanci vykonávají stejnou práci za jinou mzdu, pak se samozřejmě o stejnou práci jendá , protože za práci stejné hodnoty náleží i stejná odměna. Povinnost zajišťovat rovné zacházení , a to i v oblasti odměňování, je zaměstnavateli uložena ustanovením § 16 odst. 1 zákoníku práce.

Na příslušný inspektorát práce se můžete obrátit i s prověřením normování práce; ta není žádným právním předpisem upravena. zaměstnavatel Vám doplácí do minimální mzdy - tím žádné předpisy neporušuje. Minimální mzda je stanovena částkou, kterou Vám zaměstnavatel za odvedenou práci hradí - mohou ji tedy tvořit i mimořádné složky. výsledná částka však nesmí být pod zákonem stanovenou hranicí.

Ivana Spoustová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect