nárok na rodičovskou dávku ve4 roce

eva pavlisová | 2.3.2007 | nárok na rodičovskou dávku ve4 roce

Dobrý den,
obracím se na vás s dotazem. V dubnu mi končí 3rok rodičovské dovolené.V jejím průběhu jsem se rekvalifikovala na pedikérku.Do svůho původního zaměstnáni(kuchařka)již nechci nastoupit.
Jakým způsobem mám postupovat,když chci být ještě jeden rok se synem doma?Mám písemně kontaktovat nynějšího zaměstnavatele??? A po skončení tohoto období by jsem uvažovala o případné založení vlastní živnosti.Musím nastouipit po ukončení 4 roku na pracovní úřad?A průběhu 4 roku musím nějak dokládat nebo žádat o rodičovský příspěvek?
Děkuji mnohokrát za odpověď

Odpověď:

Tento dotaz nespadá do oblasti rovných příležitostí na pracovním trhu.

Přesto uvádíme:
1. Dokladovat rodičovský příspěvek nemusíte, stejně tak nemusíte nastoupit na pracovní úřad.
2. Zaměstnavatele můžete požádat, aby omluvil Vaši nepřítomnost v práci po dobu dalšího roku z důvodu péče o dítě - nemáte však na omluvu vaší nepřítomnosti právní nárok, záleží tedy jen na dobré vůli vašeho zaměstnavatele. V zájmu korektních vztahů by bylo vhodné v případě, že vám vyhoví, upozornit jej s dostatečným časovým předstihem na skutečnost, že do zaměstnání již nastoupit nehodláte. S ohledem na tuto skutečnsot záleží i na vás, zda jej vůbec o omluvení vaší další nepřítomnosti v práci požádáte.
Pokud tak neučiníte, jste povinna ke dni dovršní 3 let věku dítěte do zaměstnání nastoupit, nedohodnete-li se jinak.

Ivana Spoustová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect