Prava zamestnavatele

Michaela | 2.3.2007 | Prava zamestnavatele

Dobry den obracim se na Vas s prozbou o pomoc.Jsem zamestnana u firmy skoro deset let. V lednu tohoto roku jsem dala vypoved s dvoumesicni vyp. dobou. Duvodem me vypovedi bylo nevhodne chovani vedouciho zavodu, a vulgarni vyrazy do telefonu.Pracuji jako spravce ubytovny,a mam k dispozici sluzebni byt.V rijnu lonskeho roku jsem podstoupila operaci slepeho streva a naslednou prac. nechopnosti asi dva mesice. Po dobu me prac. nesch. zamestnavatel nezajidtil za mne v nicem nahradu,a kdyz byl muj zdr. stav lepsi praci jsem vykonala.
Jsem matka samozivitelka a mam v peci dve nezl. deti.
Syn je hodne casto nemocen jelikoz u nej byla zjistena snizena imunita.
Od ledna t.r jsem byla se synem na OCR a zamestnavatel mi neustale daval prikazy ktere jsem nemohla plnit kvuli OCR na syna.
Kvuli operaci kterou jsem prodelala mam vetsi sklony k rychlemu nachlazeni, a casto beru leky na lecbu chripek.
Tento tyden jsem zacla mit i gyn. problemy a byla mi vystavena osetrujici lekarkou prac. nechopnost.
Zamestnavatel mi dnes opet telefonoval, a vydal prikazy k vykonani povinnosti.
Rekla jsem mu ze nemohu jelikoz mam teplotu a neni mi dobre z leku ktere beru / antibiotika/.
Po te mi rekl ze ho to nezajima a ze pokud neuposlechnu necha me vystehovat ze sluzebniho bytu.
Dnes jsem prijela od lekare a byl mi dorucen dopis ve kterem me vyziva k opusteni bytu do 7 hodiny 05.03.2007.
Pokud tak neucinim najme si externi firmu a naklady s tim spojene mi nauctuje.
Proto zadam radu jak mam dal v teto veci postupovat,citim se ohrozena a vydirana ze strany zamestnavatele.
Dekuji za odpoved
S pozdravem
M. Lukinicova

tel. 776070892

Odpověď:

Pracovní neschopnost je pochopitelně důvodem, kdy zaměstnanec nemůže a dokonce ani nesmí práci vykonávat. Pokyny zaměstnavatele jsou tedy minimálně v rozporu s ustanoveními zákoníku práce a dalších právních předpisů.
Pokud někdo jinému vyhrožuje a nutí je k určitému jednání, pak to za splění dalších podmínek může naplnit i skutkovou podstatu trestného činu. Máte-li důvodné obavy a pocit, že zaměstnavatel na vás vyvíjí nepřiměřený nátlak a využívá vaší tísně, pak se můžete obrátit se svou žádostí o prověření celé situace i na policii.

Podmínky, za kterých můžete užívat služební byt nám nejsou známy, tudíž nemůžeme hodnotit zda je zaměstnavatel oprávněn vás nutit k opuštění bytu před ukončením pracovního poměru. Doporučuji však předat tento dopis i příslušnému oddělení sociálněprávní ochrany dětí, neboť jednáním zaměstnavatele je nezletilé dítě ohroženo.
Pokud má - dle uzavřené smlouvy- zaměstnavatel právo vás žádat o okamžité opuštění bytu a vy tak, s ohledem na zájmy nezletilého dítěte nemůžete učinit, pak jej písemně požádejte o odstoupení od tohoto jeho oprávněného požadavku a navrhněte lhůtu, ve které byt opustíte. Neoprávněné setrvání v bytě někoho jiného by mohlo naplnit rovněž skutkovou podstatu trestného činu - tentokrát byste však byla, bohužel, tím kdo porušuje trestní zákon vy.

Ivana Spoustová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect