Muž na rodičovské dovolené

Karel | 3.3.2007 | Muž na rodičovské dovolené

Dobrý den!

Čekáme třetí dítě a protože manželka byla již 8 let doma s předchozíma dvěma dětma, uvažujeme, že bych na rodičovskou dovolenou šel s třetím dítětem já a manželka by nastoupila do práce (a vydělávala místo mě). Myslím totiž, že jí to po 8 letech v domácnosti už nebaví, pro mě by to byla zajímavá změna a pro ní taky. Bohužel, na internetu je k této problematice nedostatek informací. Mám tyto konkrétní dotazy:
1.) Rodičovský příspěvek do 4 let věku nejmladšího dítěte je teď tuším 7 tis. Je skutečně to pravda? Budu mít pouze tento příjem nebo i nějaký příjem vypočítávaný z mého předchozího platu - jakousi analogii mateřské?
2.) Kdy bych vlastně na tu rodičovskou dovolenou měl nastoupit? Předpokládám, že 3 - 6 měsíců po porodu bude manželka s dítětem doma a pak bychom si to prohodili. Nebo je nějaký (finanční) důvod, aby to bylo dříve?
3.) Je zaměstnavatel povinen mi držet místo a umožnit mi do 3 let zpět nastoupit? U manželky to tak bylo, i když toho tehdy nevyužila.
4.) Kde je (nejlépe na internetu) nějaký další zdroj informací s touto problematikou (otec na mateřské), ze kterého bych mohl čerpat informace, abychom se mohli v této záležitostiu zodpovědně rozhodnout?

děkuji

Odpověď:

Děkujeme za velmi zajímavý dotaz. Předně vám sdělujeme, že otec, který se rozhodl "odejít " na rodičovskou dovolenou má stejná práva jako matka, která čerpá rodičovskou dovolenou Otec může rodičovskou dovolenou nastoupit ke dni narození dítěte.
2. V současnosti je rodičovský příspěvek opravdu takto vysoký, ale již se ozývají návrhy některých poslanců po jeho snížení - doporučuji proto sledovat aktuální částku v době vašeho rozhodování. Možnost přivýdělku při současném pobírání tohoto příspěvku není omezená - pouze rodič, který jej pobírá musí zajistit péči o dítě v době jeho nepřítomnosti dospělou osobou.

Rodičovskou dovolenou je zaměstnavatel povinen vám poskytnout. Jste ji s matkou dítěte oprávněni čerpat i společně. Podrobnější úpravu stanoví zákoník práce v ustanovení § 195 a následujících ustanoveních.
Zaměstnavatel je povinen vás zařadit na pracovní místo odpovídající sjednané pracovní smlouvě; není však povinen vás zařadit na původní místo - stejná úprava platí i pro ženy-matky (na stejné pracovní místo je zaměstnavatel povinen zařadit pouze matku, která se vrací po skončení mateřské dovolené).

Ivana Spoustová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect