otcovství

Gabriela | 4.3.2007 | otcovství

Dobrý den,potřebovala bych radu ohledně uznání otcovství.Jsem těhotná,partner dítě nechtěl a odešel ode mne. Ráda bych ho v rodném listu dítěte měla uvedeného jako otce a také bych chtěla,aby dítě mělo po otci příjmení. On s tím ale nesouhlasí, proto bych chtěla radu jak postupovat soudně,kdy podat žalobu,jak soud probíhá a také jaké mám šance na kladné vyřízení. Předem děkuji

Odpověď:

Dobrý den,
pokud chcete určit otcovství vašeho dítěte, podejte žalobu na určení otcovství. Podle zákona se za otce považuje muž, který s matkou dítěte souložil v době, od které neprošlo do narození dítěte méně než sto osmdesát a více než tři sta dnů, pokud jeho otcovství závažné okolnosti nevylučují.
V současné době se zjišťuje otcovství pomocí zkoušek DNA, pokud nemá soud za to, že otcovství lze prokázat i jednoduššími a méně nákladnými prostředky, jako je např. "přiznání otce".
Po rozhodnutí soudu o otcovství bude otec dítěte zapsán do rodného listu. Poté již bude na Vás, jestli budete žádat stanovení výživného.

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect