Odstupné v době nemocenské

Kovářová | 5.3.2007 | Odstupné v době nemocenské

Dobrý den, otec dostal z organizačních důvodů výpověď od státního povniku, k 31.01.2007 s tím, že mu bude vyplaceno 5-ti měsíční odstupné. 26.01.2007 bohužel onemocněl, a bylo mu sděleno zaměstnavatelem, že se mu odstupné bude krátit, když bude ještě delší dobu na nemocenské- má otevřené bércové vředy,nemoc je na delší léčení.Zajíma mě, jestli má zaměstnavatel právo mu snížit odstuné a v jaké výši.Děkuji, s pozdravem Kovářová.

Odpověď:

Dobrý den,
Váš otec se z důvodu pracovní neschopnosti nachází v tzv. ochranné době. To znamená, že mu zaměstnavatel nesmí dát výpověď.
Byla-li však dána zaměstnanci výpověď ještě před počátkem ochranné doby tak, že by výpovědní doba měla uplynout v ochranné době, ochranná doba se do výpovědní doby nezapočítává. Pracovní poměr skončí teprve uplynutím zbývající části výpovědní doby po skončení ochranné doby, pokud zaměstnanec nesdělí zaměstnavateli, že na prodloužení pracovního poměru netrvá.

Zaměstnanec, který dostává výpověď z důvodů nadbytečnosti, má nárok na náhradu mzdy ve výši trojnásobku průměrného výdělku, pokud kolektivní smlouva, vnitřní předpis nestanoví odstupné vyšší nebo jiný právní úkon nestanoví odstupné vyšší. Vyšší odstupné může zaměstnavatel vázat na různé podmínky. Pokud jedna z nich je vznik ochranné doby, nárok na vyšší odstupné Vašemu otci nevzniká. Pokud žádná taková podmínka neexistuje, má Váš otec nárok na jemu přislíbené odstupné.

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect