Odstupné

Stáňa | 19.3.2007 | Odstupné

Dobrý den,jsem uznána částečně invalidní a v důsledku zdravotního stavu nejsem schopna vykonávat stávající práci.V případě,že mi zaměstnavatel nebude schopen nabídnout jinou práci,mám nárok na odstupné v rámci ukončení pracovního poměru dohodou?Děkuji předem

Odpověď:

Dobrý den,
jestliže jste pozbyla vzhledem ke svému zdravotnímu stavu podle lékařského posudku vydaného zařízením pracovnělékařské péče nebo rozhodnutí příslušného správního úřadu, který lékařský posudek přezkoumává, dlouhodobě způsobilosti konat dále dosavadní práci, musí Vás zaměstnavatel převézt na jinou práci.
Není-li možné dosáhnout převedení zaměstnance v rámci pracovní smlouvy, může ho zaměstnavatel převést i na práci jiného druhu, než byl sjednána v pracovní smlouvě, a to i kdyby s tím zaměstnanec nesouhlasil.

Pozbytí způsobilosti konat práci je však i jeden z výpovědních důvodů. V takovém případě Vám odstupné zákoník práce nepřiznává. Na odstupném se můžete však se zaměstnavatelem domluvit.

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect