otěhotnění ve zkušební lhůtě ahrozící výpověď

Markéta | 22.3.2007 | otěhotnění ve zkušební lhůtě ahrozící výpověď

Dobrý den,velice ráda bych zjistila svá práva v případě, že jsem do konce března 2007 ve zkušební lhůtě ale v současné době jsem v 7týdnu těhotenství.Situace vypadá tak, že šéf si mých nevolností všimnul a pravděpodobně zvažuje výpověď - tedy ukonečení zkušební doby výpovědí.Lékař mi doporučuje PN-rizikové těhotenství z důvodu umělého oplodnění ale já chci docházet do zaměstnání.
V případě, že nebudu na PN a dostanu výpověď, co je pro mě výhodnější.Okamžitě po zjištění výpovědi nahlásit, že jsem těhotná a přinést pracovní neschopenku od lékaře nebo jít na pracovní úřad?
předem velice děkuji za odpověď

Odpověď:

Dobrý den,
zaměstnavatel i zaměstnanec mohou zrušit pracovní poměr ve zkušební době z jakéhokoliv důvodu nebo bez uvedení důvodu. Může s Vámi proto zrušit pracovní poměr i pokud jste těhotná nebo v pracovní neschopnosti. Písemné oznámení o zrušení pracovního poměru podle odstavce 1 má být doručeno druhému účastníku zpravidla alespoň 3 dny přede dnem, kdy má pracovní poměr skončit.
Pokud se tak stane, nechte se svým lékařem zneschopnit a přihlašte se na úřad práce.

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect