Výpověď kvůli těhotenství

Jan Koudelka | 25.3.2007 | Výpověď kvůli těhotenství

Dobrý den,
chtěl bych Vás požádat o radu, jak postupovat v situaci, do které se dostala moje manželka.
Manželka je vojákyně z povolání od roku 1990. Na začátku roku 2006 utrpěla pracovní úraz, který vyžadoval dlouhodobé léčení cca 5 měsíců (únor-červen). Krátce po nastoupení v červenci si zlomila ruku a byla dalších 6 týdnů v pracovní neschopnosti. Od září do poloviny prosince 2006 byla útvarem vyslána na jazykový kurz, který úspěšně absolvovala.
V prosinci otěhotněla a tuto skutečnost neprodleně ohlásila svým nadřízeným. Týden po tomto oznámení na ni její nadřízený zpracoval periodické hodnocení a osobní hodnocení, ve kterém navrhl ukončení jejího služebního poměru. Periodické hodnocení je zpracováváno ročně, a nové hodnocení bylo výrazně horší, než hodnocení před rokem. Manželka se k tomuto hodnocení vyjádřila tak, že s hodnocením nesouhlasí, vzhledem k dlouhodobé pracovní neschopnosti vidí jako jedinou hodnotitelnou změnu rozšíření jazykových znalostí a že toto hodnocení chápe jako vytvoření zástupného důvodu pro propuštění z armády, když hlavním důvodem je její těhotenství.
Vzhledem ke zdravotním problémům během těhotenství je manželka v pracovní neschopnosti a její těhotenství je klasifikováno jako rizikové. Minulý týden byla manželka vyzvána, aby se dostavila ke svému nadřízenému z důvodu určitých nesrovnalostí v cestovních výkazech. Když se v uvedené věci dostavila, byli kromě jejího nadřízeného přítomni také velitel útvaru, náčelník štábu, personalistka a právník útvaru. Manželce bylo sděleno, že se pokusila o podvod při podání cestovního výkazu falšováním dokladů o cestě (lístků pražského metra) a že věc předají Vojenské policii, která ji bude šetřit jako trestný čin (cestovní výkaz je na částku asi 700 Kč). Dále že se tím pro Armádu ČR a své nadřízené stává nedůvěryhodnou osobou a bude propuštěna.
Jako druhou variantu jí navrhli "gentlemanskou dohodu", kdy cestovní výkaz nepředají vojenské policii, manželka bude souhlasit s osobním a periodickým hodnocením, nebude proti Armádě ČR podnikat žádné právní kroky a zůstane ve služebním poměru (na mateřské dovolené) do konce roku 2008, kdy jí končí závazek, který již nebude prodloužen.
Manželka s tímto v dané situaci souhlasila. Celé jednání trvalo asi 2 hodiny a manželka hodnotí vystupování protistrany jako velmi agresivní.
Celou událost považuji za diskriminaci a v etické rovině se o diskriminaci nepochybně jedná, ale nevím, zda a jak se lze v této situaci bránit právní cestou. Ocenil bych, pokud mi můžete sdělit právní názor na uvedenou kauzu a doporučit, jaké další kroky podniknout, případně doporučit právní kancelář, která má zkušenosti v oblasti diskriminace žen v armádě. Také bych ocenil informaci, zda a jak bylo v podobných kauzách rozhodováno soudy v ČR, pokud takovou informaci máte.
Předem děkuji. S pozdravem
Jan Koudelka

Odpověď:

Situaci tak, jak popisujete, lze opravdu hodnotit jako závažnou a vaše manželka se opravdu může cítit diskriminována z důvodu pohlaví (těhoenství). Nadřízení Vaší manželky mohli navíc naplnit skutkovou podstatatu trestného činu vydírání, když využili tísně někoho jiného a nutili jej něco učinit. Tyto závěry však vyplývají pouze z vašeho e-mailu a ten, i přestože je velmi podrobný, nemůže být relevantním podkladem pro podrobnější analýzu. Proti jednání nadřízených může rozhodně Vaše manželka podat stížnost k vyššímu útvaru.

Konkrétní advokátní kancelář řešící problémy diskriminace v armádě v tuto chvíli nemohu doporučit, neboť ji neznám - neznám ani judikaturu našich soudů, které by rozhodovaly v pdobné kauze , a to s ohledem na skutečnsot, že diskriminace doposud prakticky u našich soudů rozhodována nebyla.

Ivana Spoustová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect