Náhrada ušlé mzdy

Jitka | 26.3.2007 | Náhrada ušlé mzdy

Dobrý den,pracuji 19.rokem u státní instituce.Při nástupu do zaměstnání mi zaměstnavatel sdělil,že nemám nárok na započítání mateřské dovolené do započitatelné praxe,protože jsem nebyla dostatečně dlouho v pracovním poměru před jejím nástupem a při ní.Koncem minulého roku jsem náhodně zjistila,že na zápočet 6 let MD do praxe pro určení platového stupně nárok mám. Požádala jsem o přezkoumání celé záležitosti a o nápravu.Zamměstnavatel svoji vinu uznal a omluvil se.K 31.12.2006 mi přiznal 25 praxe oproti dřívějším 19 letům a od 1.3.2007 mě přeřadil do 10.platového stupně,který mám mít již od 1.1.2005.Zajímalo by mě, zda mám v tomto případě nárok na náhradu ušlé mzdy, popř.kolik let zpátky?Děkuji za odpovědˇ.

Odpověď:

Dobrý den,
v daném případě se domnívám, že jste tím, že jste platový výměr podepsala, tak jste v podstatě zaměstnavateli odsouhlasila své zařazení. Platí zásada, že každý si má svá práva hlídat sám. Vzhledem k tomu, že však Váš zaměstnavatel připustil i své pochybení, můžete se pokusit jej požádat, aby vám ušlý příjem, případně alespoň jeho část, dorovnal.
Pokud byste se chtěla domáhat náhrady škody soudní cestou, pak je nezbytné uplatnit nárok ve lhůtě jednoho roku.

Ivana Spoustová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect