výpověď

26.3.2007 | výpověď

Dobrý den,chtěla bych se zeptat,jestli když se dá výpověd a je 2měsíční výpovědní doba,počítá se do ní i pracovní neschopnost???A také jestli se dá vypovědní lhůta od zaměstnavatele zrušit a odejít k určitému datu.Děkuji.

Odpověď:

Výpověď Vám nemůže dát zaměstnavatel, pokud jste v pracovní neschopnosti (jedná se o tzv. ochrannou lhůtu).
Podle ustanovení § 53 odst. 2 byla-li dána zaměstnanci výpověď před počátkem ochranné doby tak, že by výpovědní doba měla uplynout v ochranné době, ochranná doba se do výpovědní doby nezapočítává; pracovní poměr skončí teprve uplynutím zbývající části výpovědní doby po skončení ochranné doby. Zaměstnanec však může zaměstnavateli oznámit, že na prodloužení pracovního pměru netrvá; pak skončí uplynutím výpovědní doby.

Výpovědní doba začíná prvním dnem kalendářního měsíce následujícího po doručení výpovědi a končí uplynutím posledního dne příslušného kalendářního měsíce (s výjimkami např. okamžitého zrušení pracovního poměru).

K druhé části dotazu sděluji, že výpověď končí uplynutím výpovědní doby. Výpověď nelze zrušit, lze však, aby jí vzal zaměstnavatel zpět či abyste se vzájemně dohodli na ukončení pracovního poměru k určitému datu.

Ivana Spoustová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect