Pracovní doba

Jana | 5.4.2007 | Pracovní doba

Dobrýden, pracuji v soukromé zubní ordnaci, kde máme rozdělené směny na ranní, denní a odpolední. V případě ranní je pracovní doba od 7:30 do 14:00. Ústně nám bylo zděleno, že ve vyjimečných případech se tato doba může prodloužit do 16:00h. Směny jsou plánovány 14 dní dopředu. Každý den se ještě kontroluje plán směn na den druhý, aby nedošlo k nedorozumění. V návaznosti na konec pracovní doby mám naplánovaný další program. Můj dotaz zní: může zaměstnavatel, nebo kdokoliv z pracovního kolektivu (vrchní sestra, primář) bez předchozího včasného upozornění mi tuto dobu prodloužit a to i v případě nenastoupení odpolední směny? Kdo je odpovědný za to, že doktor zůstane v ordinaci sám - já, jakožto ta, co odešla tak jak měla, nebo ta co mě nevystřídala..?
Podpisem pracovní smlouvy jsem se zavázala: plnit pokyny zaměstnavatele v souladu s právními předpisy a dodržovat zásady s ostatními zaměstnanci, avšak tyto zásady nikde na pracovišti vyvešeny nejsou a při nástupu do zaměstnání jsem s nimi nebyla seznámena.Děkuji

Odpověď:

Dobrý den,
Pokud Vás zaměstnavatel žádá, abyste pracovala i v případě, že nenastoupí navazující směna, jedná se o práci přesčas.
Práci přesčas může zaměstnavatel zaměstnanci nařídit jen z vážných provozních důvodů, a to i na dobu nepřetržitého odpočinku mezi dvěma směnami. Nařízená práce přesčas nesmí činit více než 8 hodin v jednotlivých týdnech a dohromady 150 hodin v kalendářním roce.
Zaměstnavatel může požadovat práci přesčas nad výše uvedený rozsah pouze na základě dohody se zaměstnancem. Celkový rozsah práce přesčas (tedy nařízený i dohodnutý) však nesmí činit v průměru více než 8 hodin týdně v období, které může činit nejvýše 26 týdnů po sobě jdoucích.
To že do práce nenastoupila další směna, musí řešit zaměstnavatel s těmito zaměstnanci, protože se jedná o porušení pracovní kázně.

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect