PPM

olga | 7.4.2007 | PPM

Dobrý den,
prosím o zodpovězení následujících dotazů.
Dne 30.9.2006 mi skončil pracovní poměr výpovědí z důvodu nadbytečnosti, pracovní poměr trval od 1.2.2005. Dne 2.10.2006 jsem nastoupila do nového pracovního poměru na dobu určitou s tříměsíční zkušební dobou. Dne 12.10.2006 mě lékařka uznala práce neschopnou z důvodu rizikového těhotenství s předpokládaným termínem porodu 12.6.2007. Zaměstnavatel mi ke dni 23.10.2006 zrušil pracovní poměr ve zkušební době. V současné době pobírám nemocenské dávky a jsem u toho zaměstnavatele v ochranné lhůtě. Lékařka mi ukončila pracovní neschopnost ke dni 30.4.2007 včetně a vystavila žádost o peněžitou pomoc v mateřství s označením „2xMD“od 1.5.2007.
Dále jsem uzavřela dne 9.10.2006 pracovní poměr na dobu neurčitou bez zkušební doby. Pracovní poměr trvá dosud. Dne 12.10.2006 mi lékařka vystavila průkaz pracovní neschopnosti, kterou mi ukončila ke dni 30.4.2007 včetně a vystavila mi žádost o peněžitou pomoc v mateřství od 1.5.2007 s označením „DUPLIKÁT 2xMD“ s tím, že nemohu pobírat 2x peněžitou pomoc v mateřství.
Jelikož jsem od roku 1997 nepřetržitě zaměstnána myslím si, že splňuji podmínku 270 dnů v posledních dvou letech před porodem pro přiznání peněžité pomoci v mateřství. Dva pracovní poměry z nichž bylo odváděno sociální pojištění však existují až od 9.10.2006.
Nejsem si jistá v případě pracovního poměru uzavřeného dne 9.10.2006, zda v tomto případě mám nárok na peněžitou pomoc v mateřství a v případě, že nemám na tyto dávky nárok, kdy má lékař ukončit pracovní neschopnost? Dle vyhlášky č. 31/1993 §7 odst.1 písm. h) o ukončení pracovní neschopnosti u ženy, která nemá nárok na peněžitou pomoc v mateřství a je práce neschopna v souvislosti s těhotenstvím a porodem, uplynutím šestého týdne po porodu.
Na správě sociálního zabezpečení mi pracovnice sdělila, že nárok na peněžitou pomoc v mateřství mám i z tohoto pracovního poměru, protože jsem byla zaměstnána i před uzavřením této smlouvy na dobu neurčitou. O dalším pracovním poměru jsem se sociální pracovnici však nezmiňovala.
Následují dotazy:
1) byly lékařkou správně ukončeny obě pracovní neschopnosti?
2) mám nárok na peněžitou pomoc v mateřství z obou pracovních poměrů?
3) mohu ještě uplatňovat, v případě dalšího těhotenství, nějaké nároky u zaměstnavatele, který mi zrušil pracovní poměr ve zkušební době? Nebo veškeré nároky končí vyplacením poslední dávky peněžité pomoci v mateřství?
4) jaké kroky musím podniknout u zaměstnavatele, u kterého mám sjednán pracovní poměr na dobu neurčitou a pracovní poměr tedy stále trvá, po ukončení pracovní neschopnosti případně po ukončení pobírání peněžité pomoci v mateřství (pokud na tyto dávky mám nárok)? Mám na mysli podání žádosti o poskytnutí rodičovské dovolené, případně jsou-li třeba jiné náležitosti.
5) je možné současně pobírat peněžitou pomoc v mateřství a rodičovský příspěvek? Kdy mohu žádat o rodičovský příspěvek, respektive od kdy mám nárok na jeho přiznání?
6) je možné současně pobírat rodičovský příspěvek a nemocenské dávky?
Doufám, že popsaná situace je srozumitelná a mnohokrát Vám děkuji za odpovědi a Váš čas!

Odpověď:

Především musíme konstatovat, že tento dotaz nespadá do oblasti diskriminace a dodržování na pracovním trhu. Proto nám nezbývá než doporučit vám obrátit se na občanskou či advokátní poradnu.
Pokud se jedná o váš dotaz, kdy má lékařka ukončit pracovní neschopnost, pak bez jakéhokoliv podrobnějšího právního rozboru sděluji, že tuto povinnost má v situaci, kdy je zdravotní stav nemocného natolik dobrý, že je možné ukončit pracovní neschopnost.
Rozhodně ji nemůže, aniž by porušil zákonná ustanovení, ukonovat dle přání nemocného.

Ivana Spoustová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect