Kam se mám hlásit po Md,kdyžjsem těhotná

Petra | 10.4.2007 | Kam se mám hlásit po Md,kdyžjsem těhotná

Dobrý den, Mám dotaz. 16 dubna 2007 mi končí mateřská dovolená. Nyní jsem ve 14 týdnu těhotenství a nevím kam se mám hlásit. Jestli na Úřad Práce nebo jestli by bylo pro mě lepší jít marodit. A případně z čeho by se mi počítala nemocenská. Děkuji za odpověď Petra

Odpověď:

Tento dotaz nespadá do oblasti rovných příležitostí a diskriminace na trhu práce.

Přesto, ale aspoň ve stručnosti odpovídáme:

1. Po skončení mateřské dovolené můžete zaměstnavatele požádat o čerpání rodičovské dovolené, pak budete pobírat rodičovský příspěvek.
2. Nejste-li zaměstnána a přihlásíte-li se na Úřad práce, pak Vám vedle peněžité pomoci bude patrně hledáno i vhodné zaměstnání . Nejste povinna sdělovat skutečnost o tom, že jste těhotná ( s výjimkou zákonem stanovených případů).

3. Nevím, zda je pro vás lepší jít marodit a co to znamená, pokud však váš ošetřující lékař shledá váš zdravotní stav takový, že vám vystaví poukaz práce neschopnéhop pojištěnce, pak vám bude nemocenská vyplácena v souladu s platnými právními předpisy.


Ivana Spoustová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect