ukončení PP a odstupné

12.4.2007 | ukončení PP a odstupné

Dobrý den,pracuji u francouzské společnosti,jsem po zkušební době a moje pracovní smlouva zní prac.poměr na dobu neurčitou.Pracovní doba je stanovena na 40h.týdně s rovnoměrným rozložením,přesto od začátku je nutné obchodní činnosti(u této firmy) věnovat mnohem více času(cca 10h denně + víkendová příprava na prac.týden) ,což každý ,kdo chce mít výsledky respektoval.Tlaky společnosti se však začali stupňovat,pod hrozbou ztráty zaměstnání vyžadují večerní mítinky mnohdy do 21-22h.večerní.Přesto,že jsem společnost díky svým obchod.výsledkům doslova finančně držela 4 a půl měsíce,pomohla jí s legislativou,přizpůsobením obchodu v ČR a zaškolování nových zaměstnanců,byla jsem doslova verbálně napadnuta nově příchozím obch.ředitelem,že jdu proti němu,když nechci respektovat,tyto pozdní hodiny(jelikož mám rodinu dva dospělé syny a 9letou dceru),a navíc mne obvinil ,naprosto nepodloženě z toho,že se neúčastním obch. schůzek ,a to jen proto,že jsem z nich nepřinesla smlouvu.(produkt ,kterým se společnost zabývá je sice technologicky špičkou ledovce,ale její cena je na český trh poměrně vysoká ,smlouva je jednostranně nevýhodná pro zákazníka a způsob prezentace je postaven na marketingové kampani-bez investice do tech.vybavení s měsíční platbou na 4roky)pro každého rozumného člověka je to jistá forma operativního leasingu.Takže zobchodování tohoto produktu je jen pro zkušeného obchodníka.
Asi se zeptáte ,proč pro takovou společnost pracuji,jednoduše se jedná o kvalitní technologii budoucnosti a se svými obchodnímy zkušenostmi jsem měla dobrou vizy kariérního postupu na manažerskou pozici,ta mi byla v závislosti na mých výsledcích dokonce přilíbena.
Můj postup se však konal pouze na pozici Team Leadra a na manažerské posty byli přijati nezkušení lidé z venčí,a to proto,že jako jediná ve společnosti mám stabilní výsledky,což je pro firmu výhodnější,takže mají zájem,abych co nejdéle byla v prodejní pozici,takže u mne zvyšují nároky ,pod dnes již falešným příslibem kariér. postupu.
Takže abych se vrátila k mému dotazu-pod neustálým psychickým tlakem ,neuměrnou prac.dobou,velkou osobní ránou z nesplněných slibů kar.postupu a nakonec verbálního útoku a lživého osočení jsem skončila v pracovní neschopnosti se zablokovanou páteří a bolestí hlavy,které byly vyvolány stresem a přepracováním a byla mi doporučena antidepresiva,která teď užívám a čekám ještě na výsledky rentgenů.
Vím,že se již do stávajícího zaměstnání nevrátím,nevím však jak mám postupovat,nejprve se mne chtěli zbavit samy pokusem o porušení prac.kázně ,zjistili však ,že nemají zákonné důvody.Takže já se po ukončení p.n.mohu vrátit,což ,ale nechci.
Myslím si,že by momentálně firmě vyhovovalo ukončení dohodou,já bych také ráda přistoupila k dohodě o okamžitém ukončení prac.poměru,ale zajímala by mě má možnost požadavku odstupného,když jsem díky chování firmy skončila v prac.neschopnosti a její následky si ponesu asi hodně dlouhou dobu.Můžete mi tedy poradit jak v tomto případě postupovat?

Odpověď:

Na Váš dotaz se bez ještě konkrétnějších podkladů velmi těžko odpovídá.
Myslím však, že je nyní v oboustranném zájmu ukončit pracovní poměr dohodou k určitému datu event. i s vyplacením odstupného - i na jeho výši se můžete dohodnout.
Můžete zaměstnavateli "pohrozit" případným soudním sporem, ve kterém byste jej pravděpodobně žalovala o náhradu škody a nemajetkové újmy, která vám byla jeho jednáním způsobena; muselo by být však prokázáno :
1. nezákonné chování zaměstnavatale
2. váš špatný zdravotní stav
3. skutečnost, že váš skutečný špatný zdravotní stav vyplývá tedy je důsledkem právě nezákonného postupu zaměstnavatele.

Domnívám se, že by na základě konkrétní situace včetně vašich důkazních prostředků na případný soudní spor bylo na místě navrhnout dohodu s přiměřeným termínem ukončení pracovního poměru a s přiměřenou výší odstupného.

Ivana Spoustová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect