otec na mateřské

Matěj | 12.4.2007 | otec na mateřské

Dobrý den, plánujeme s přítelkyní dítě,chtěl bych zůstat na mateřské dovolené. Chtěl bych se zeptat: jaký je vlastně rozdíl mezi mateřská/rodičovská? jak dlouho tyto "dovolené":-) podle zákon trvají (tj. po jak dlouho mi musí zaměstnavatel "držet" prac. místo) a jak je to vlastně po dobu těchto období s penězi (dávky,nemocenské??).Dále nevím, zda je nějaký rozdíl v tom, pokud s přítelkyní budeme mít dítě za svobodna (žijeme ale ve společ.domácnosti) a pokud bychom se vzali - to neplánujeme. jde mi o finanční stránku.Omlouvám se, že je tento dotaz asi dost obecný, stačí mi také základní odpověď, popř. nějaký intern.odkaz. Pořád v tomto totiž nemám jasno.Dále bych Vás ještě poprosil o Váš názor: pracuji v soukromé firmě, pár zaměstnanců, smlouva na dobu neurčitou. Šéf je dost konzervativní ohledně výchovy dětí atd.,myslím, že ho nikdy nenapadlo, že by někdo z mužských zaměstnanců, kterých je většina, odešel na mateřskou (taky se to nikdy nestalo). Myslím,že i když mi bude muset"držet místo"po určitou dobu, pokud bych byl s dítětem doma,vezme na moje místo někoho jiného a pak si najde záminku,aby mě už zpátky nevzal.Jsem si tím skoro jistý:-)takže mám na výběr:chci být s dítětem,ale příjdu o práci x zůstane mi dobrá práce,ale nebudu moci být na mateřské. Musím si vybrat,moje žena kdyby šla na mateřskou,sice by profesně"ztratila"třeba pár let,ale určitě by se pak mohla vrátit,pokud by na mateřské byla standardní zákonnou dobu (přece jen u mladé ženy se to plus mínus čeká).naše situace je ale taková,že doma chci být já,ženě se to vzhledem k fázi své kariéry nyní ani nehodí (spíše až s dalšími dětmi).Nezdá se vám, že v tomto ohledu jsou diskriminováni muži ještě víc než ženy?(tedy ti muži,kteří chtějí být doma s dítětem)?? děkuji moc za odpověď a názor, Matěj

Odpověď:

V daném směru máte pravdu. Bohužel je naše společnost stále založena na stereotypech, a tak jak mají v mnoha životních situacích stále stíženou situaci ženy, v souvislosti s čerpáním rodičovské dovolené se pak tyto stereotypy výrazně negativně projevují i pokud jde o muže.

Pokud jde o práva otce, pak jsou dána tím, že je otcem dítěte, nikoliv manželem matky - není tedy pro jejich výkon rozhodující rodinný stav (svobodný x ženatý x rozvedený). Rodičovskou dovolenou je povinen zaměstnavatel poskytnout na žádost zaměstnance k prohloubení péče o dítě - otci se poskytuje od narození dítěte, a to v rozsahu, o jaký požádá, ne však déle než do doby, kdy dítě dosáhne věku tří let.

Podle ustanovení § 47 zákoníku práce je zaměstnavatel mimo jiné povinen zařadit zaměstnance po skončení rodičovské dovolené v rozsahu doby, po kterou je zaměstnankyně oprávněna čerpat mateřskou dovolenou, na jeho původní práci a pracoviště. Obecně pak platí, že pokud se vrací v době, po kterou je matka oprávněna čerpat rodičovskou dovolenou, je zaměstnavatel pouze povinen přidělit mu práci podle pracovní smlouvy.

Protože se domníváme, že byste v souvislostí s čerpáním rodičovské dovolené mohl narazit na tradiční diskriminující postup zaměstnavatele, jsme vám i do budoucna připraveni/-y poskytnout v této záležitosti bezplatnou právní konzultaci.

Ivana Spoustová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect