výše mzdy v souvislosti sevzděláním

otero | 13.4.2007 | výše mzdy v souvislosti sevzděláním

Dobrý den,pracuji 11 let v soukromém knihkupectví.Jsem vyučený knihkupec a poté jsem si dálkově dodělala maturitu na Střední knihovnické škole(obor knihkupec).V knihkupectví se mnou pracuje kolegyně,která je pouze vyučená v oboru.Přesto obě dostáváme zcela stejnou mzdu.Když jsem se dotazovala(několikrát) vedoucího proč nezohledňuje moje vzdělání,vždy uznal moji odbornost i praxi(více než 20 let v oboru),ale to bylo také vše,další diskuse neexistovala.Jak mám dosáhnou spravedlnosti?Věnovala jsem osm let studiu,abych získala co možná nejvyšší vzdělání o oboru,snažím se vzdělávat stále v literatuře i v komunikaci se zákazníkem.S kolegyní nemám žádné rozpory,dokonce uznává,že to není sravedlivé.
Děkuji za odpověď.

Odpověď:

Podle zákona má zaměstnavatel povinnost poskytovat za stejnou práci stejné odměňování.
Zde tedy zaměstnavatel pravděpodobně žádné zákonné ustanovení neporušuje. Skutečnost, že vy máte vyšší vzdělání než vaše kolegyně, se pravděpodobně neodráží v rozdílech ve výkonu práce; obě vykonáváte práci stejné hodnoty.

Ivana Spoustová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect