Prodloužená zkušební doba

Alice | 23.4.2007 | Prodloužená zkušební doba

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je možné po právní stránce prodloužit zkušební dobu na šest měsíců místo tří, když jsme se zaměstnavatelem na tomto dohodla a změnu tohoto mám i písemně. V zaměstnání mám odpracovány čtyři měsíce a chtěla bych využít prodloužené zkušební doby jako zrušení pracovního poměru ve zkušební době. Je to možné? Nemůže po mně poté zaměstnavatel vyžadovat nějakou náhradu škody za neplatné skončení pracovního poměru? Dále se můj dotaz týká dovolené, jestli mám nárok na proplacení dovolené, i když jsem ve zkušební době. Děkuji za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,
zkušební doba nesmí přesáhnout 3 měsíce a nesmí být dodatečně prodlužována. Výpověď můžete jako zaměstnankyně dát z jakéhokoli důvodu, nebo i bez udání důvodu. Zaměstnavatel může ale trvat na dodržení dvouměsíční výpovědní doby.
Nárok na proplacení dovolené máte pouze v tom případě, že byste ji nestačila vyčerpat pře skončením pracovního poměru. Jinak zákoník práce proplacení dovolené nepřipouští.

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect