informace ohledně výpovědi

Lachtanka | 23.4.2007 | informace ohledně výpovědi

Prosím o informaci jak je to s učiteli, kteří přesluhují 7 let, matka je vdova od 50 let, přesluhuje 7let, v letošním roce jí bylo63 let. Dostala výpověď z organizačních důvodů. Pracuje ve speciálním školství. Má nárok na dovolenou za tenhle školní rok? Má nárok na odstupné a v jaké výši, může jít pracovat od dalšího školního roku například an občasné suplování apod? Kdy jí skončí pracovní smlouva, má-li jí na dobu neurčitou_ O důchod nežádala, chtěla pracovat dál.Sptecializaci na tuto práci má absolvovala pedagogickou fakultu i Speciální pedagogiku - DEFEKTOLOGII na Karlově universitě v Praze , její kolegyně ani toto vzdělání nemají, přesto dostala výpověď ona.V jaké výši jí náleží důchod. Děkuji, dcera.

Odpověď:

Dobrý den,

pokud se Vaše matka stala nadbytečnou z organizačních důvodů, náleží jí odstupné ve výši trojnásobku průměrného výdělku. Jestliže si však myslíte, že Vaše matka se stala obětí diskriminace na základě věku, může do dvou měsíců od doručení výpovědi žalovat u soudu její neplatnost. Další možnost je se obrátit na odbory nebo inspekci práce. Ani jeden nemá možnost výpověď zrušit, ale mohou u zaměstnavatele provést kontrolu a udělit za diskriminaci pokuty.
Suplování za jiné učitele bývá nejčastěji řešeno dohodou o provedení práce. Na nevyčerpání dovolené Vaše matka nárok má, zaměstnavatel může dobu jejího čerpání určit sám. Nevyčerpaná dovolená se po skončení pracovního poměru proplácí.
Výše důchodu závisí na výdělku konkrétní osoby a určuje ho Česká správa sociálního zabezpečení.

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect