dotazníky-podvod

Vlaďka | 24.4.2007 | dotazníky-podvod

Dobrý den, byla jsem na brigádě jako tazatelka. Celkově jsme měli ve třech vyzpovídat 360 respondentů. Práci jsme vykonaly a poslední den nám bylo oznámeno, že jsme podváděly, proto nám nebude vyplacena mzda. Prý ale po domluvě usoudili, -naši kontroloři- že nám vyplatí jen část a některé dny nám nezaplatí vůbec. Chtěla jsem se zeptat zda na to mají právo, aby nám nezaplatili celý den práce? Smlouvu máme...a část o výplatě je formulována takto: Zaměstnanec je povinen vykonávat práci řádně, v souladu s pokyny zaměstnavatele, není oprávněn svou práci jakkoli zkeslovat či jakkoli dopisovat bez získaných relevantních údajů, jinak je zaměstnavateli odpovědný za způsobenou škodu, která zaměstnavateli vznikne tím, že takto nesprávně odvedenou práci zaměstnavatel nemůže využít a celou práci musí činit znovu. V takovém případě je zaměstnavatel oprávněn jednak odstoupit od smlouvy a jednak je oprávněn krátit zaměstnanci sjednanou odměnu." Dotazníky, které jsme vyplňovaly prý svou dobou vyplňovaní nesmí trvat méně než 8-9 minut..to však ve smlouvě ani v instrukcích uvedeno není a na školení to nebylo zdůrazňováno. To je právě uváděno jako hlavní důvod našeho podvodu, prý jsme dotazníky vyplňovaly příliš rychle.(5 minut) Přijde mi to jako absurdní důvod natož, aby nám proto nevyplatili ani korunu. Děkuji za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,
Váš zaměstnavatel jedná protiprávně, jestliže Vás bez důkazů sankcionuje za nedodržení pracovního postupu, který nebyl označen jako rozhodující v popisu práce. Ten by totiž musel znít v tom smyslu, že nedodržení časového limitu se považuje za nesprávné vyplnění dotazníku.
Váš zaměstnavatel je v postavení věřitele, který Vám mzdu dluží. Dlužnou mzdu od něj můžete vymáhat soudně i s poplatky z prodlení. Nejprv mu ale sdělte, že jeho jednání je v rozporu se zákoníkem práce a že ho za něj můžete žalovat u soudu.

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect