mzda

Vanda | 25.4.2007 | mzda

Dobrý den,21.4. jsem Vám zasílala dotaz,ale dosud nebyl zodpovězen,tak to zkusím znovu.Pracuji 11 let v soukromém knihkupectví (moje celková praxe v oboru je 25let).Jsem vyučený knihkupec,po vyučení jsem při zaměstnání studovala Střední knihovnickou školu v Praze(obor knihkupec)a získala maturitu.V knihkupectví se mnou pacuje kolegyně,která je pouze vyučená.Obě však pobíráme zcela stejný plat.Několikrát jsem o tom mluvila s vedoucím a žádala ho o vysvětlení, proč nezohledňuje mé vzdělání ve vztahu k platu.Vždy mě ujistil,že uznává mé schponosti,vzdělání i praxi,ale o odměně se se mnou odmítá bavit.Pociťuji to jako nespravedlnost a prosím o radu,jak tento problém vyřešit.Děkuji za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,
zákoník práce stanoví, co znamená rovnost v odměňování a stejná mzda za práci stejné nebo srovnatelné hodnoty. Jedním z kritérií je i vzdělání zaměstnance, Toto ustanovení se však nedá "otočit". To znamená, že neexistuje právo různě vysoké mzdy, pokud se jedno nebo více kritérií liší.
Máte právo zaměstnavatele žádat o zvýšení mzdy z důvodu svého vzdělání. On má ale právo Vám nevyhovět.

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect