krácená mzda

Rozervanec | 26.4.2007 | krácená mzda

V září 2006 jsem nastoupila do firmy jako regionáln manager prodeje. Ve smlouvě je fixní plat 35000Kč. Zavázala jsem se-ve smlouvě-k měsíčnímu prodeji zboží za 600000Kč. Ale nedařilo se, výrobky byly novinkou,pokulhávala distribuce z velkoskladů a tak můj prodej byl okolo 400000Kč. Zaměstnavatel mi od ledna krátil mzdu o 10000Kč, nic jsem ale nepodepisovala. 2.dubna přišel s novou pracovní smlouvou, kde je již rozepsaná výše mzdy podle výsledků, a to od 8000,-Kč do 35000Kč. Smlouvu jsem nepodepsala a on mi vyhrožuje výpovědí. V dubnu jsem splnila podmínky staré smlouvy, přinesla jsem 600000Kč, ale přesto mi vyplatil zkrácenou mzdu. Ptám se: pokud mi nezaplatil fixní plat, ale jen jeho část, mohu dát okamžitou výpověď?
pokud je ve smlouvě napsáno, že se zavazuji k měsíčnímu prodeji v nějaké výši a já to nesplním, je toto důvod k výpovědi ze strany zaměstnavatele?
Může mne nutit podepsat novou smlouvu pod hrozbou ukončení prac. poměru?
Mimochodem, ve firmě je nás 20 lidí a svým prodejem jsem druhá nejlepší.
Děkuji za odpověď a prosím, je-li to možné, poslat ji i na můj email. Děkuji R.

Odpověď:

Dobrý den,
mzdu musíte pobírat takovou jaká je v pracovní smlouvě nebo ve vnitřních předpisech aměstnavatele. Pokud vnitřní předpis stanoví, že na výši mzdy má vliv splnění či nesplnění určitého limitu, tak má zaměstnavatel právo Vám nižší mzdu vyplatit. Pokud nic takového ve vnitřním předpise ani v pracovní smlouvě obsaženo není, máte právo na mzdu, tak jak je určena.
Okamžitě zrušit pracovní poměr může tehdy, pokud Vám zaměstnavatel nevyplatil mzdu nebo zálohu na mzdu 15 dnů ode dne její splatnosti.
Změna pracovní smlouvy záleží na dohodě mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem a její odmítnutí není výpovědní důvod.

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect