Dovolená, pracovní úraz

Leila | 26.4.2007 | Dovolená, pracovní úraz

Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat: manžel pracuje tři roky v truhlárně. Poslední dva roky neměl dovolenou, ani mu nebyla proplacena. Zaměstnavatel mu ji odmítl dát, takže si nevybral ani jeden den a proplatit mu ji také odmítl. Zajímalo by mě jestli to je vůbec takhle možné, i ohledně účetnictví.Je možné se dovolené domáhat, nebo žádat proplacení? Ještě jeden dotaz: manžel měl pracovní úraz na pile, která nefungovala, tak jak by měla. Je možné žádat nějaké odškodnění? To, že pila byla špatně funkční, mohou dosvědčit maximálně spoluzaměstnanci. Uřízl si dva prsty na pravé ruce, takže bude mít trvalé následky. Moc děkuji za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,
zaměstnavatel má povinnost určit čerpání dovolené minimálně v rozsahu 4 týdnů v kalendářním roce. Pokud se tak nestane, musel zaměstnavatel dovolenou zaměstnanci podle starého zákoníku práce proplatit. Podle nového nelze ani to a zaměstnanec musí vyčerpat dovolenou v plném rozsahu. Doporučuji se se zaměstnavatelem dohodnout na proplacení té dovolené, na níž vznikl nárok před 1.1. 2007 a tento rok zaměstnavateli oznámit povinnost dovolenou určit.
V důsledku pracovního úrazu má Váš manžel právo na ztrátu na výdělku, bolestné s ztížení společenského uplatnění, účelně vynaložené náklady spojené s léčením a věcnou škodu, pokud pracovním úrazem vznikla.

Alice Rutková

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect