peklo

marcel | 27.4.2007 | peklo

Dobrý den, nová ředitelka (27 let)mi po svém nástupu do funkce udělala z práce peklo. Pracuju u firmy 10 let a bez problému, jsem šéfem střediska se 40-ti podřízenými a můj plat je velice slušný.Nová ředitelka mne po svém nástupu neustale kritizuje, ale všechny její výhrady jsou jen v obecné rovině, bez bližsí konkretizace.Moje žádost o specifikaci mé neschopnosti a chyb, kterých se podle ní dopouštím je vždy zoodpovězena opět jen v obecné rovině, písemně mi žádné výhrady nedala a napomenutí taky né. Teď jsem byl upozorněn, že pokud se během 2 měsíců ve své funkci neosvědčím (v téhle funkci jsem 6 let), tak nemůžu počítat s dalším setrváním u společnosti, ale jak mám něco odstranit, když nevím co. Poslední mzdu jsem dostal bez osobního hodnocení, pouze základní plat. Na můj dotaz, co jsem udělal špatně mi odpověděla, že všechno (opět nic konkrétního). Jsem gay, paní ředitelka se jednou před kolegy vyjádřila, že tyhle lidi nemá v oblibě, tohle jen pro dokreslení. Taky jsem se dozvěděl, že na mé místo, které je dobře finančně ohodnoceno by ráda prosadila svého kamaráda z bývalého zaměstnání. Dotaz zní:1) lze nevyplatit osobní ohodnocení, bez konkrétního důvodu? (ve smlouvě je uvedeno, že pokud zaměstnanec dobře pracuje, tak má nárok na OH, písemné ani jiné konkrétní výtky nejsou)?2) může se mnou ředitelka rozvázat PP? (výše uvedená ústně řečená informace o 2 měsících). Děkuji za pomoc

Odpověď:

Dobrý den,
stal jste se patrně obětí diskriminace na základě sexuální orientace. Požádejte svou ředitelku, aby od svého diskriminačního jednání upustila. Pokud se tak nestane, můžete podat žalobu u soudu a žádat jak upuštění od tohoto jednání, tak přiznání přiměřeného zadostiučinění.
Na osobní příplatek máte nárok, pokud je jeho přidělování v pracovní smlouvě nebo vázáno na určité podmínky a Vy jste tyto podmínky splnil.
Výpověď můžete dostat jen z důvodů stanovených zákoníkem práce. Ve výpovědi, kterou dá zaměstnavatel, musí být tyto důvody uvedeny. Pokud nebudete souhlasit s důvodem výpovědi, můžete do dvou měsíců napadnout její platnost u soudu.

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect