Vlastnické právo

Marie | 6.5.2007 | Vlastnické právo

Dobrý den.Mám opravdu velký problém, na který musím pořád myslet.Moje mamka mi dala domek se zahradou po svých rodičích,což se velmi nelíbí mému otci.Ten dům celých 15 let pronajímal a těžil z toho jen peníze,které mamka už asi stejně nikdy neuvidí.Nejradši by z toho domu udělal ukrajinskou ubytovnu,ale za ta léta do něho neinvestoval ani korunu.A od prosince loňského roku máme opravdu peklo na zemi.Největší úskalí je asi v tom, že otec má na mé zahradě složeno řezivo, celkem 5 štosů,a dále starý autovrak.Arogantně se mi vysmívá, že s tím nic dělat nebude, že to nemá kam dát.Ale tím porušuje mé vlastnické právo.Nemůžeme si totiž tím pádem udělat nové ploty, ani prohloubit starou studnu,natož rovnat nějaký terén.Navíc neoprávněmě vstupuje na můj pozemek.Samozřejmě hlavně,když nejsme doma.A tu a tam se nám ztratí sekerka, lopata,...Prostě když se mu to hodí,tak si to vezme.
Nevím,jak celou věc mám řešit,protože on kvůli tomu psychicky tyranizuje mojí mamku.A ta nemá sílu se bránit.Podala sice i v lednu žádost o rozvod, ale zase vše stáhla.Když ji fyzicky napadl, zavolala na něj policii a podala na něj trestní oznámení,také vše stáhla.A on si myslí,že je neohrožený,že si může dělat,co chce.V lednu mě i mého přítele dokonce vyhodil z domu a my bydleli skoro 2 měsíce na penzionu,než jsme domek dali alespoň trochu dohromady,aby jsme tam mohli bydlet - hlavně topení.Před měsícem nám dokonce podél zahrady vypustil jímku a nám to vzlínalo do zdí seníku a ložnice,nemluvě o studni opodál.On přece nebude dávat 800,- za vývoz. Chtěla bych vše vyřešit,ale nechci svoji mamku takhle zničit.Stačí,že ji takhle deptá den co den- chce prý půlku zahrady zpět,proč asi?Ale já mu v životě nic nedám,chci od něho mít jen klid.Docela skromné přání!Dnes můžu říct,že SVÉHO OTCE NENÁVIVÍM.Za to co udělal nám a co dělá mamce.S bratrem taky nemá dobré vztahy,ten dokonce musel loni na Boží hod zasáhnout,když chtěl otec mamce rozbít hlavu o stůl.Nakonec dostal i od mého přítele.Ale jinak to byly krásný svátky...

Odpověď:

Dobrý den,
Váš otec je pravděpodobně psychopatická osobnost a na jeho chování zapůsobí tvrdší postup s Vaší i matčiny strany. Z Vašeho dopisu není zřejmé jestli má Váš otec v nemovitosti bydliště. Pokud bydliště v domě nemá a dům je ve Vašem vlastnictví, můžete na svého otce podat žalobu na vyklizení nemovitosti a žádat v ní, aby odstranil všechny své věci z Vašeho pozemku.
Vnikne-li Váš otec na pozemek můžete zavolat policii, která toto jednání může vyhodnotit jako přestupek nebo i trestný čin neoprávněného vniknutí.
Pro Vaši matku přidávám dvě čísla, která by mohla využít, v případě, že se rozhodne svou situaci řešit. Linka Rosy, informačně-poradenského centra pro oběti domácího násilí: 241 432 466 (po, út, st), proFem, právní pomoc obětem domácího násilí: 224 910 744 (st 18:30 - 20:30).

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect