Dodatek k pracovní smlouvě

Hana | 25.5.2007 | Dodatek k pracovní smlouvě

Dobry den,
zamestnavatel nam predlozil dodatek k pracovni smlouve, ve kterem me zarazil odstavec:
"Zaměstnanec souhlasí, aby mu ze strany zaměstnavatele byla nařizována ve výjimečných případech práce přesčas nad rámec uvedený v ustanovení § 93 odst. 2 zákoníku práce. Celkový rozsah práce přesčas nesmí činit v průměru více než osm hodin týdně za příslušné vyrovnávací období."

A dále jsem se chtěla zeptat na bod o zachovávání mlčenlivosti o veškerých skutečnostech, o nichž se dozvěděl při výkonu zaměstnání a to i po skončení pracovního poměru.
Zdá se Vám to prosím v pořádku?
Děkuji za laskavou odpověď.
S pozdravem
Hana

Odpověď:

Dobrý den,
Nařízená práce přesčas nesmí u zaměstnance činit více než 8 hodin v jednotlivých týdnech a 150 hodin v kalendářním roce. Zaměstnavatel může požadovat práci přesčas nad tento rozsah pouze na základě dohody se zaměstnancem.
Celkový rozsah práce přesčas však nesmí činit v průměru více než 8 hodin týdně v období, které může činit nejvýše 26 týdnů po sobě jdoucích. To, jestli Váš zaměstnavatel po Vás vyžaduje práci přesčas, která by byla v rozporu se zákoníkem práce, záleží právě na onom „příslušném vyrovnávacím období.“
Pokud po Vás zaměstnavatel požaduje mlčenlivost a Vy s tím podpisem pracovní smlouvy nebo jiné dohody dáte svůj souhlas, vztahuje se na Vás povinnost tuto mlčenlivost zachovávat.

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect