Zápočet pohledávek

Petr M. | 29.5.2007 | Zápočet pohledávek

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem ohledně možnosti započtení pohledávek z pracovněprávního vztahu. Po dvou letech působení v jedné soukromé firmě jsem dostal výpověď podle § 52 odst. c) zákoníku práce, čímž mně vznikl nárok na odstupné, ve výši 3 měsíčního platu. K výkonu své pracovní činnosti jsem užíval, se souhlasem zaměstnavatele, osobní motorové vozidlo, kdy mně každý měsíc po vyúčtování proplatil veškeré náklady. V průběhu pracovního poměru jsem potřeboval finanční úvěr k úhradě léčebných výloh, na což mně jednatel firmy nabídl pomoc a zapůjčení finanční hotovosti. S tímto jsme tedy sepsali "Smlouvu o půjčce", kde oba účastníci smlouvy vystupují jako soukromé osoby. V průběhu současné výpovědní lhůty (pracovní poměr končí 31.5.2007) mně pak zaměstnavatel odmítl proplatit mzdu a cestovní náhrady za předchozí měsíc a dále mi odmítá proplatit mzdu, cestovní náhrady za měsíc květen, jakož i odstupné s odůvodněním, že mám vůči tomuto pohledávku a on uplatňuje institut započtení, ve smyslu občanského zákoníku. Můj dotaz tedy zní, podle dřívější platné právní úpravy, zákoníku práce před 1.1.2007, nebylo možné využít jednostranný zápočet na pohledávky z pracovněprávního vztahu, jak je to podle nové právní úpravy? Dále uvádím, že zaměstnavatel, na radu svého právního zástupce, postoupil pohledávku ze Smlouvy o půjčce-uzavřené mezi soukromými osobami, na svou firmu a dle sdělení tohoto právního zástupce takovou pohledávku lze vzájemně započíst. A jsem tedy už dva měsíce bez jakéhokoliv příjmu. Předem děkuji za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,
závazkové vztahy se řídí občanským zákoníkem, který upravuje podmínky započtení. Jednostranné započtení je podle tohoto zákona možné, pokud jsou závazky stejného druhu (např. peněžní) a pokud jsou oba závazky již splatné. Jestliže půjčka, kterou máte vůči zaměstnavateli z důvodu postoupení pohledávky, není splatná, nebylo možné mzdu ani cestovní náhrady za duben proti této pohledávce jednostranně započíst, protože tato mzda již splatná byla. Neoprávněně započtenou mzdu můžete vymáhat i soudní cestou.

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect