Katka | 11.11.2017

Dobry den. Jsem matka samozivitelka a dceri je 7let. V zamestnani pracuji pet let na plny uvazek formou mezismen od 8-17hod i kdyz normalne se delaji ranni a odpoledni smeny. Muze mi zamestnavatel zrusit moje smeny a naridit mi abych chodila na ranni a odpoledni? Ranni smeny jsou od 5:00 hod.a odpo od 13:00-22:00hod.a nevim jak bych to s dcerou delala. Rikaji mi , ze je dcera uz dost velka na to, aby se o sebe sama postarala.dekuji za odpoved.

Odpověď:

Dobrý den,
podle mého názoru nemůže. Platí, že zaměstnavatel je povinen přihlížet při zařazování zaměstnanců do směn též k potřebám zaměstnankyň a zaměstnanců pečujících o děti. Požádá-li zaměstnankyně nebo zaměstnanec pečující o dítě mladší než 15 let o kratší pracovní dobu nebo jinou vhodnou úpravu stanovené týdenní pracovní doby (např. rozvrh směn), je zaměstnavatel povinen vyhovět žádosti, nebrání-li tomu vážné provozní důvody. Vážnými provozními důvody jsou např. ohrožení nebo přerušení provozu zaměstnavatele.

Kateřina Lovitt

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect