Jana | 20.11.2017

Dobrý den,

nastoupila jsem do státního podniku, kde se výše platu započítává podle započitatelné praxe, bohužel na zápočtovém listě z doby 1985-1997, který z té doby samozřejmě mám, nebyla uvedena funkce, pracovala jsem jako referent dopravy a přepravy u ČD v Ústřední místenkové kanceláři. Můj současný zaměstnavatel mi bohužel, bez uvedené funkce praxi nechce započítat a na drahách už Ústřední místenková kancelář neexistuje, takže mi to nikdo nechce potvrdit. Prosím o radu, jak mám v tomto případě postupovat, bohužel pracovní smlouvu nemám, protože se vždy tvrdilo, že stačí zápočtový list a vzhledem k tomu, že je to 20 let. Neporadíte mi jak se v těchto případech postupuje, nemělo by stačit zaměstnavateli pouze prohlášení, třeba potvrzené svědkem, bývalým šéfem? Děkuji za jakoukoliv radu.

Jana

Odpověď:

Dobrý den,
já si myslím, že by zaměstnavateli mělo stačit z Vaší strany čestné prohlášení, nejlépe podepsané svědkem, jak uvádíte např. bývalým šéfem. Doporučuji Vám ohledně Vašeho dotazu kontaktovat ČSSZ, která problematiku prokazování dob zaměstnání řeší v souvislosti s prokazováním potřebné doby pojištění z hlediska nároku na důchod.

Kateřina Lovitt

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect