Jana | 4.12.2017

Dobrý den,
jakým způsobem se vypočítává mateřská ve chvíli, kdy na ní nastupuji z původní rodičovské u které jsem ale pracovala? Bude vypočítána z původního vyměřovacího základu před prvním dítětem, nebo nyní z vyměřovacího základu denního?
A změní se to nějak, pokud nyní nastoupím na nemocenskou? Ta se bude vypočítávat logicky z nynějšího vyměřovacího základu, ne?
Díky za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,
pokud jste během rodičovské dovolené vykonávala další výdělečnou činnost na základě dohody o pracovní činnosti s jiným zaměstnavatelem, ze které jste byla účastna nemocenského pojištění, bude záležet, zda budete z této dohody o pracovní činnosti splňovat potřebnou dobu účasti na pojištění po dobu 270 kalendářních dnů v posledních dvou letech před nástupem na peněžitou pomoc v mateřství. Pokud podmínky pro nárok na peněžitou pomoc v mateřství splníte jak u hlavního zaměstnání, tak i u dohody o pracovní činnosti, bude Vám náležet dávka z obou zaměstnání. Budete-li přitom na tuto další PPM nastupovat do 4 let věku předchozího dítěte, je zaručeno, že tato další PPM nebude nižší než Vaše předchozí PPM.
Co se týká nemocenských dávek, platí, že v době čerpání rodičovské dovolené nevzniká nárok na jejich výplatu.

Kateřina Lovitt

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect