Lenka | 14.12.2017

Dobrý den,

nemám nárok na peněžitou pomoc v mateřství. Nevím, jakým způsobem to ovlivní čerpání rodičovské příspěvku a délku rodičovské dovolené. Je pravda, že v mém případě, si to nemůžu rozhodnout sama? Jak dlouho tedy budu rodičovský příspěvek čerpat? 4 roky? Chtěla bych doma s dítětem být tak dva roky. Myslím, že je nespravedlivé, pokud bych si pak našla práci a o peníze z příspěvku přišla, protože jsem měla malé dávky rozvržené na dobu 4 let. Děkuji za radu.

Odpověď:

Dobrý den,
pokud nejste zaměstnaná, nečerpáte rodičovskou dovolenou. Rodičovská dovolená náleží pouze zaměstnancům a zaměstnankyním do 3 let věku dítěte. Pokud nemáte nárok na peněžitou pomoc v mateřství, budete od porodu pobírat rodičovský příspěvek. Výši rodičovského příspěvku a dobu jeho čerpání si budete moci od příštího roku zvolit, přestože byste ani vy ani otec dítěte neměli nárok na peněžitou pomoc v mateřství. I v současné době si lze výši rodičovského příspěvku a délku jeho čerpání zvolit, pokud by měl otec dítěte nárok na peněžitou pomoc v mateřství, tj. pokud je otec dítěte nemocensky pojištěn ať již ze zaměstnání, nebo jako OSVČ.

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect