Friday | 26.1.2018

Dobrý den,
mám skvělou práci, opravdu skvělou, kterou mám moc ráda, za pár měsíců mi bude 39, jsem ve třetím měsíci těhotenství, jsem poprvé těhotná. V podstatě jsem už nepočítala s tím, že budeme mít s přítelem děti, moje práce a zájmy mě bohatě naplňovaly. Od ledna jsem byla povýšena, mám na starost širší oblast, pracuji jako ředitelka oddělení. Začíná mi pomalu docházet, jak velká to bude změna, protože se nebudu moci věnovat práci. Obávám se, že zaměstnavatel na mě nebude moci čekat a že svoji práci i do budoucna ztratím. Protože ani v případě dřívějšího návratu nebude možné jezdit na služební cesty, být flexibilně v práci apod. Potřebovala bych si s tímto nějak vnitřně poradit a promluvit si o tom s odborníkem na toto téma. Jak to mají jiné ženy v obdobných pozicích či v podobně situaci, jak to zvládli, jak se domluvili v práci?
Mám nyní pocit, že pro mě kariéra a práce končí, že mi ty roky strávené péčí o dítě budou chybět a ani po návratu do práce budu velmi omezená. Připadám si na to sama, přítel se o tom bavit moc nechce.

Bylo by možné se prostřednictvím Vaší organizace o toto téma s někým podělit? Popovídat si o tom? Byla bych velmi ráda.
Můj přítel je ochotný, slibuje, že bude pomáhat, ale nějak mám spíš pocit, že to vlastně ani nevnímá, že si vůbec neuvědomuje, co všechno se změní. Já vydělávám o něco více než on, přítel je o 6 let mladší. Myslím si, že by to nefungovalo, kdyby šel na rodičovskou, že by to nebylo dobře. Bavili jsme se o tom, nezavrhl to, ale myslím si, že by to stejně nedal.
Vůbec nevím, jak budeme fungovat v novém modelu, nyní chodíme oba v osm večer z práce, já rozhodně nejsem zrovna typ ženy, která se realizuje rodinou či péčí o děti, spíše naopak, věřím, že nejsem sama.

Odpověď:

Dobrý den,
po návratu z rodičovské dovolené Vám zaměstnavatel musí přidělovat práci podle Vaší pracovní smlouvy. Nezáleží tedy na vůli zaměstnavatele, zda Vám bude místo tzv. držet či nikoliv. Pokud nedojde u zaměstnavatele k organizačním změnám, kvůli kterým byste se stala nadbytečnou, zaměstnavatel se své povinnosti přidělovat Vám práci ředitelky nezprostí. Při péči o dítě lze v pracovním poměru uplatnit řadu možností slaďování pracovního a soukromého života. Jedná se možnost pracovat na kratší úvazek, využít možnosti pružné pracovní doby či práce z domova. Zaměstnavatel má povinnost vyhovět Vaší žádosti o kratší pracovní dobu, nebrání-li mu v tom vážné provozní důvody. Totéž právo má i otec dítěte. Na rodičovské dovolené se můžete s partnerem i vystřídat. Přeji Vám hodně štěstí.

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect