Eva | 31.1.2018

Dobrý den,
nastoupila jsem od ledna po rodičovské (2 navazující) do nové práce - na poloviční úvazek a na dobu určitou. U původního zaměstnavatele mám HPP na dobu neurčitou, ale je to spolek, který aktuálně nemá žádné finance na mzdy a ani mít výhledově nebude. Rodičovská mi nyní v lednu končí a se spolkem řešíme, co dál. Plánujeme do roka ještě jedno dítě, čili bych ráda udělala rozhodnutí, které by mě pak neznevýhodnilo ve vztahu k výši mé další případné mateřské/ rodičovské. Spolek je vstřícný. Můžeme ukončit HPP dohodou, nebo nabízí, že bych mohla nastoupit na neplacené volno apod. Co byste mi doporučili? Předem moc děkuji!

Odpověď:

Dobrý den,
přestože Váš zaměstnavatel nemá prostředky na výplatu mezd, bude se peněžitá pomoc v mateřství vypočítávat se zúčtovatelného příjmu, tedy příjmu, a který by Vám vznikl nárok, pokud byste vykonávala pro zaměstnavatele práci. Jestliže budete souhlasit s neplaceným volnem, bude se Vám do čtyř let věku dítěte vypočítávat PPM ze stejného vyměřovacího základu jako předchozí PPM. U nového zaměstnavatele by Vám nárok na PPM vznikl, pokud byste před nástupem na PPM u tohoto zaměstnavatele dosáhla 270 nemocenského pojištění v posledních dvou letech před nástupem na tuto dávku. Jestliže byste této doby nedosáhla a ukončila byste stávající pracovní poměr, nárok na PPM by Vám nevznikl.

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect